Oddalenie wniosku o wpis do księgi wieczystej

• Autor wątku Autor wątku Didier85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Didier85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Złożyłem w sądzie wniosek o wpis w księdze wieczystej. W wykazie dokumentów dołączonych do wniosku wskazałem:
  • pełnomocnictwo
  • pełnomocnictwo
  • oświadczenie banku z dnia 2025-05-15
  • oświadczenie o ustanowieniu hipoteki z dnia 2025-05-15
  • oświadczenie – wpis roszczenia
Niestety sąd oddalił wniosek. W uzasadnieniu, powołując się m.in. na art. 626(2) § 3 k.p.c., stwierdził, że nie dołączono jednego z pełnomocnictw wymienionych we wniosku (wskazując konkretnie jego datę).

Mam wątpliwości, czy jest zgodne z praktyką, że sąd nie wezwał do usunięcia braków formalnych w postaci brakującego pełnomocnictwa. Czy samo wskazanie w wykazie załączników, że dołączono dwa pełnomocnictwa (bez podawania dat), ale brak faktycznego przedłożenia jednego z nich, może skutkować od razu oddaleniem wniosku bez wezwania do uzupełnienia? Nadmienię, że jestem pewny, iż oba pełnomocnictwa zostały dołączone do wniosku. Czy w takiej sytuacji biuro podawcze, przyjmując dokumenty, przybijając prezentatę potwierdzającą złożenie wniosku nie powinno zweryfikować jego kompletności?

Opłata za wniosek wyniosła 350 zł, więc obecnie wygląda na to, że przepada, a ja musiałbym składać nowy wniosek i ponownie ponosić koszt.

Czy jednak skorzystać z nieco tańszej formy i złożyć złożyć skargę na orzeczenie referendarza i wnioskować o ponowne rozpatrzenie sprawy.

Będę wdzięczny za wszelkie rady, sugestie i doświadczenia w podobnych sprawach.

Powrót