oddalenie wniosku

• Autor wątku Autor wątku zlyjot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zlyjot

Użytkownik
Odpowiedzi
181
mam pytanie i nie wiem czy dalem do odp dzialu , za co przepraszam ....
Złozyłem powodztwo przeciwko spoldzielni mieszkaniowej , zostal wyznaczony termin rozprawy , ale w tym dniu byłem chory na co mam zaswiadczenie lekarskie ... pozew zostal oddalony - i takie pytanie - czy sad musi mnie powiadomic na pismie o takiej sytuacji ?

zlyjot napisał:
mam pytanie i nie wiem czy dalem do odp dzialu , za co przepraszam ....
Złozyłem powodztwo przeciwko spoldzielni mieszkaniowej , zostal wyznaczony termin rozprawy , ale w tym dniu byłem chory na co mam zaswiadczenie lekarskie ... pozew zostal oddalony - i takie pytanie - czy sad musi mnie powiadomic na pismie o takiej sytuacji ?

Powinieneś był jakkolwiek powiadomić sąd o nieobecności... Bo zasadniczo obecność stron (prawidłowo zawiadomionych o rozprawie) nie jest konieczna do wydania wyroku. Teraz pozostało ci tylko złożenie wniosku o uzasadnienie wyroku (jeśli nie minęło jeszcze 7 dni od ogłoszenia wyroku) i zaskarżenie go apelacją. Sąd nie przyśle ci niczego z urzędu, musisz złożyć ten wniosek.

Sąd postąpił prawidłowo;

1. nie zawiadomiłeś go o chorobie;

2. nie byłeś wzywany celem osobistego stawiennictwa, więc Twoja obecność nie była obowiązkowa;

3. a miałeś coś nowego do srpawy wnieść swoją obecnością, czy tylko Ci chodzi o to że Sąd powinein po raz kolejny Cię wysłuchać?

Powrót