oddanie 500+

• Autor wątku Autor wątku KrysiaKot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KrysiaKot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
witam, w 2015r. złożyłam wniosek o 500+ dla dziecka, gdyż byłam bezrobotna,a firma transportowa wystawiła mężowi zaświadczenie, że zarabia 1400zł. (diety, bo jest kierowcą ma na opłaty parkingów, koszty życia poza granicami kraju). Wniosek przyjęła urzędniczka, decyzję podpisała dyrektor MOPS. Dziecku przyznano dodatkowo rodzinne. Od 5 miesięcy pracuję. Teraz okazało się, że mam oddać 8000, a z puli rodzinnego- 4000, bo rzekomo zatailiśmy z mężem jego zarobki. Gdzieś we wniosku napisane jest: "inne nieopodatkowane dochody", gdzie podpisaliśmy pod rygorem karności, że tego nie ma.
PS
Czy to nie jest tak, że nie tylko ja muszę ponieść konsekwencje własnej głupoty? A co z panią dyrektor, która to podpisała? Przecież wniosek też ktoś powinien był zweryfikować, a nie teraz po 2 latach, zarzynać nas! Bardzo proszę o jakąś poradę, bo swoich koleżanek już pytać nie będę.

A to pani dyrektor zapomniała o tym, że Pani małżonek otrzymuje diety? Ona wydała decyzje na podstawie informacji wskazanych przez Panią. To Pani obowiązkiem było rzetelnie, zgodnie z prawdą, wniosek wypełnić, a nie urzędniczki.

Bardzo dziękuję za wypowiedzenie się na ten temat. Myślę, że nie tylko mężem zawiniliśmy słuchając koleżanek moich, zresztą, ale i pani dyrektor, która nie wiadomo co teraz zrobi?

Nie oddasz sama to komornik sobie pobierze. Dlaczego Dyrektor ma ponosić konsekwencje że ktoś oszukał i nie wpisał prawdy we wniosku ?

w jaki sposób Urząd się dowiedział o dietach? generalnie orzecznictwo nie jest jednolite w tej kwestii. Proszę sprawdzić jake stanowisko ma WSA właściwy dla Pani

Ostatnia edycja:
Pismo wystosował MOPS do pracodawcy, a firma się wypowiedziała.

A czy w tej sytuacji można wykorzystać rozdzielność majątkową?

ps
Moim skromnym zdaniem Pani Dyrektor to niekompetentna jest zupełnie.

A taki artykuł byłby zasadny do sytuacji męża :
art.13 ustawy z dnia 11.02.2016r. o pomocy państwa w wychowaniu dzieci1)
4. do wniosku dołącza się odpowiednio:
zaświadczenia lub oświadczenia dokumentujące wysokość innych dochodów niż dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27,art. 30 b, 30 c,art. 30 e i art. 30 f ustawy z dnia 26.07.1991 o podatku dochodowym osób fizycznych (DZ.U. z 2012r. poz.361 z póź. zm.5)) dla każdego członka rodziny.

Czy na podstawie tego artykułu mąż może być zwolniony ze zwrotu zasiłku rodzinnego, który dziecko pobierało od 2013r.?

Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś opinię na ten temat.

KrysiaKot napisał:
A czy w tej sytuacji można wykorzystać rozdzielność majątkową?
nie

to dziecko pobiera zasiłek tylko jego rodzic

KrysiaKot napisał:
opinię na ten temat.
jest mnóstwo orzeczeń sądów - poszukaj. Skoro jesteś w stanie ocenić kompetencje urzędnika nie powinno to stanowić problemu :)

Hmm, dziękuję za odpowiedź za mojego posta.

Powrót