oddanie długu do komornika a oddanie swiadectw

• Autor wątku Autor wątku sandra900303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandra900303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam :) w zeszlym roku ukonczyłam szkołe z której chciałam się wypisać ale dyrektorka stwierdziła ,że możemy się dogadać wiedząc jaką mam sytuację finansową. wychodząc że szkoły podpisałam papier że do końca czerwca zobowiązuję się do spłaty zaległego czesnego a umowa słowna była jak będę mogła to mam jej spłacać nie podając numeru konta abym mogła owy przelew robić. niestety nie miałam z czego spłacać wieć powiedziano mi że odda moją sprawę do komornika ok z tym się zgodzę ale ona nadal przetrzymuje moje dokumenty i świadectwa i moje pytanie jest takie czy ma prawo je przetrzymywać i czy jeżeli odda ową sprawe do komornika musi oddać moje dokumenty ? a dodoam że na samym początku nie podpisywałam żadnego papieru że szkoła jest płatna ....

sandra900303 napisał:
witam :) w zeszlym roku ukonczyłam szkołe z której chciałam się wypisać ale dyrektorka stwierdziła ,że możemy się dogadać wiedząc jaką mam sytuację finansową. wychodząc że szkoły podpisałam papier że do końca czerwca zobowiązuję się do spłaty zaległego czesnego a umowa słowna była jak będę mogła to mam jej spłacać nie podając numeru konta abym mogła owy przelew robić. niestety nie miałam z czego spłacać wieć powiedziano mi że odda moją sprawę do komornika ok z tym się zgodzę ale ona nadal przetrzymuje moje dokumenty i świadectwa i moje pytanie jest takie czy ma prawo je przetrzymywać i czy jeżeli odda ową sprawe do komornika musi oddać moje dokumenty ? a dodoam że na samym początku nie podpisywałam żadnego papieru że szkoła jest płatna ....

Twoich dokumentów nie ma prawa przetrzymywać.
Pójdź do tej szkoły i zarządzaj ich wydania. Jak tego nie zrobią to poczekaj w szkole i wezwij policję. Na 99% wyjdzie ze szkoły ze swoimi dokumentami.

Czy rozpoczynając szkołę podpisywałaś jakąś umowę?

nie zadnej umowy nie podpisywałam właśnie że szkoła jest płatna tylko ten papier na koniec roku że obliguje się do spłaty... ala dyrektorka prawie kazdemu nie oddała papierów a jak kumpela byla ma taka sytuacje jak ja to powiedziala ze papierow nie odda dopuki nie bedzie miala splacone .....

sandra900303 napisał:
nie zadnej umowy nie podpisywałam właśnie że szkoła jest płatna tylko ten papier na koniec roku że obliguje się do spłaty... ala dyrektorka prawie kazdemu nie oddała papierów a jak kumpela byla ma taka sytuacje jak ja to powiedziala ze papierow nie odda dopuki nie bedzie miala splacone .....

Niepotrzebnie podpisałaś ten papier na koniec roku :( Ale i tak to jest do podważenia bo nie ma umowy (pytanie: czy w szkole nie było czegoś takiego jak ślubowanie?).

Co do odebrania dokumentów: tak jak pisałem - pójdź do sekretariatu, zażądaj dokumentów - jak ich nie wydarzą od razu wzywaj policję.

nie w szkole nie było ślubowania.a każda z nas musiała podpisać owy papier że zalega. dlatego też chciałam się dowiedzieć czy ma prawo przetrzymywać nasze papiery na poczet spłaty owego zadłużenia. i czy jeżeli odda sparwe do komornika ma prawo ona samo sobie naliczać odsetki za zwłoke czy juz nie? i czy jeżeli by oddała to do komornika to wtedy nasze papiery ma obowiązek zwrócenia ?

sandra900303 napisał:
nie w szkole nie było ślubowania.a każda z nas musiała podpisać owy papier że zalega. dlatego też chciałam się dowiedzieć czy ma prawo przetrzymywać nasze papiery na poczet spłaty owego zadłużenia. i czy jeżeli odda sparwe do komornika ma prawo ona samo sobie naliczać odsetki za zwłoke czy juz nie? i czy jeżeli by oddała to do komornika to wtedy nasze papiery ma obowiązek zwrócenia ?

Przed komornikiem to jest sąd, a żeby wygrać w sądzie muszą być umowy itd, jak czegoś takiego nie ma to sprawy raczej nie wygrają (tutaj jest problem z tym zobowiązaniem na koniec roku co podpisałaś).

Co do dokumentów już pisałem - obowiązek je Tobie wydać mają nawet dzisiaj.

Art. 276 kk. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Uczelnia nie ma prawa odmówić wydania żadnych dokumentów. Może natomiast wystąpić do Sądu cywilnego o zapłatę, gdy student zalega z opłatami.

Powrót