Oddanie laptopa - pytanie

• Autor wątku Autor wątku Proggg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Proggg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, kupiłem dzisiaj przez allegro laptopa, ale wybrałem odbiór osobisty i odebrałem laptopa w ciągu 1,5h. Laptop nie spełnia moich oczekiwań - strasznie się grzeje - podobno ta firma tak ma, hp. Poza tym podświetlenie nie jest jednolite. Kupowałem jako osoba prywatna, ale brałem fakturę. Czy mogę go oddać w poniedziałek i rzadac zwrotu gotówki? Laptop używany kilka godzin.

Rozumiem, ze kupiłeś od przedsiębiorcy? Faktura wystawiona na Twoje prywatne dane, czy na działalność gospodarczą?

Dokładnie to kupiłem przez allegro, a płaciłem na miejscu przy odbiorze. - Tak mi sugerowało allegro, a że i tak chciałem odebrać osobiście to mi to było na rękę. Jedna z dużych sieci sklepów z tego typu sprzętem. Konto na allegro zarejestrowane na mnie, faktura na inne dane - czyli na działalność gospodarczą. Ważne to dla mnie, bo ten laptop w spoczynku tak się grzeje, że trzymanie nadgarstku właściwie jest niemożliwe, bo jest nienaturalnie nieprzyjemnie w skórę dłoni, ale te laptopy tak mają, podobno.

Tylko można się zdać na jego dobrą wolę? Gdybym nie brał faktury to byłoby "łatwiej"? Ma to znaczenie, że na fakturze widnieje takie same nazwisko jak moje?

To nie są dobre informacje. Musiałbym gadać generalnie ze sklepem czy z konkretną osobą, która mi to sprzedała? Dlaczego gdy wziąłem fakturę jest trudniej?

Nie można jakoś tej faktury anulować? Ten sprzęt jest po prostu nie do użytku. - Może to mieć znaczenie, że na miejscu poprawiał dane do faktury?

Z dobrej woli to na pewno nie wezmą, bo to zbyt duża sieć. Ja dzisiaj słyszałem, że jedyna różnica to tylko taka, że mam termin 7 dni, a nie 14 czy tam 30.

Sprawdź w regulaminie sprzedawcy(sklepu), może przyjmują zwroty przy zakupach niekonsumenckich.

Żeby się jeszcze upewnić - kupowałem jako osoba prywatna, na prywatne dane. Na allegro zaznaczyłem, że chcę fakturę i podałem dane firmy - nie mojej. Czyli to nadal zakup niekonsumencki?

Rozumiem, spróbuję zapytać sprzedawcę w poniedziałek czy to weźmie, chociaż scenariusz pewnie wszystkim znany..., dzięki za informacje loco!

Proggg napisał:
chociaż scenariusz pewnie wszystkim znany...,

Wystarczyło przed zakupem przeczytać nową Ustawę Konsumencką lub opracowania na ten temat.

Powrót