Oddanie pieniędzy za moją polise?

• Autor wątku Autor wątku swirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
Posiadałem pojazd ubezpieczony w HDI.
W umowie kupna-sprzedarzy zaznaczyłem że polisa zostaje moją własnością na co nabywca się godził. Mówił że pójdzie do ubezpieczalni. czy poszedł nie wiem.

Otrzymałem od nich taką wiadomość:
uprzejmie informujemy, że zwrot składki z polisy KCA ??????? jest niemożliwy, ponieważ wypowiedzenie nabywcy zawarte na umowie kupna-sprzedaży z dnia 16 czeriwec 2008 wpłynęło 12 stycznia 2009r.
Gdy nieotrzymywałem zwrotu pieniędzy postanowiłem podjechać do hdi i tam powiedziano mi że musze wniosek złożyć więc złożyłem tak jak pisze.
Jednak ubezpieczyciel musiał wiedzieć o zmianie nabywcy pojazdu.

Czy moge domagać się moich pieniędzy?

Z góry dziękuje za odpowiedź

Ostatnia edycja:
Rezygnacja nabywcy pojazdu dokonana po 30 dniach od nabycia pojazdu jest bezskuteczna. nabywca musi w terminie do 30 dni od dania nabycia poinformować zakład ubezpieczeń o rezygnacji z ubezp. OC o ile umowa OC trwa jeszcze przez te 30 dni. Z tego wynika, że HDA zostało poinformowane po tym terminie.

Pytanie kiedy poinformowałeś HDI o fakcie zbycia pojazdu?

Pisze w moim wątku tyle że nabywca miał zgłosić to w ubezpieczalni tak się umawialiśmy słownie i musiał to zrobić bo inaczej hdi upominałoby się do mnie o oc.
Tak mi się wydaje.
A pieniądze powinni chyba zwrócić.

Czy ktoś może mi pomóc w tej sprawie?

Dostałeś odpowiedź. Nie taką, jak oczekiwałeś, ale z OC tak to niestety często bywa, że co innego oczekiwania, a co innego rzeczywistość.
Wypowiedzenie musi być wyartykułowane explicite, zawarcie tego w umowie nie ma mocy wiążącej dla TU. Poinformowanie o zmianie właściciela też o niczym nie przesądza.

Powrót