Oddelegowanie do pracy w Belgii

• Autor wątku Autor wątku Kardamon236
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kardamon236

Witam!
Mój tato podpisał umowę o pracę z polskim pracodawcą. Po kilku tygodniach otrzymał od tego pracodawcy propozycję pracy w Belgii. Mówił coś o oddelegowaniu. Stawka mu odpowiadała, więc pojechał.....Wypłatę otrzymuje w euro na konto walutowe, a kwota otrzymywana jest wyższa niż określona w umowie o pracę. Na umowie o pracę widnieje kwota 2100 brutto. W Belgii mieszka w wynajętym przez pracodawcę mieszkaniu. Chciałabym jednak wiedzieć, jakie dokumenty powinien mieć abyśmy wiedzieli, że podjęta praca jest legalna. Do dziś nie otrzymał żadnego dokumentu. Pracodawca zapewnia, że wszystko jest w porządku, a dokumenty otrzyma w ciągu kilku dni. Czytałam o druku E 101, o druku L-1 Limosa. A co z Pitem? Czy powinien on zawierać zarobki z umowy o pracę czy obowiązkowo zarobki przekazywane na konto w euro? Nie mogę się połapać, bo poczytałam trochę i niektórzy wspominają o uniknięciu podwójnego opodatkowania i wtedy taki Pit wydany jest prawidłowo. Wiem, że do wydania Pit-11 za 2012 rok daleko, ale wolelibyśmy wiedzieć na początku jak powinno wszystko wyglądać, aby w porę zareagować. Bardzo proszę o informację, jakie powinien otrzymać dokumenty będąc oddelegowanym. Co on sam, jako podatnik musi zrobić, jakich ewentualnych formalności dokonać? Może ktoś ma doświadczenie w tych kwestiach?
Sprecyzuję jeszcze raz pytania: Jeżeli jest oddelegowany do pracy w Belgii to jakie dokumenty powinien posiadać? Jeżeli w Pit-11 za 2012 rok będzie wykazany dochód określony w umowie o pracę to czy to będzie prawidłowo?
Dziękuję...

Przede wszystkim umowa o prace powinna byc wydana i to jak najszbyciej, gdyz tam sa zawarte wszystkie prawa i obowiazki zarowno jednej i drugiej strony.

Powrót