oddziały przedszkolne w szkole podstawowej

• Autor wątku Autor wątku eeelijaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eeelijaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem nauczycielem w zerówce szkolnej. Od września została przydzielona mi grupa mieszana- dzieci 4-5 letnich. Czy ktoś z Was wie, jakie warunki muszą być zapewnione dla tak małych dzieci? szkoła jest duża, dzieci będą przebywać w skrzydle z klasami 1-3. Będą korzystały z nimi wspólnie z toalety. Toaleta nie jest dostosowana dla takich maluchów. Grupa nie ma przydzielonej pomocy. Każde wyjście do toalety musi odbywać się więc w towarzystwie nauczyciela i całej grupy bo jak piszę wyżej- pomoc nie została przydzielona. Czy takim dzieciom nie powinny być zapewnione żadne dostosowania? Problemem jest wyżej wymieniona toaleta, wędrówki przez całą szkołę na stołówkę w celu spożycia posiłku. 4latki to małe dzieci. Łatwo o wypadek wśród dzieci ze starszych klas. Wiem jak trudno jest w takich warunkach odnaleźć się dzieciom starszym. Nie wiem jak poradzą sobie w tym czterolatki. A w razie wypadku w końcu to ja odpowiadam za maluchy prawnie. Bardzo proszę o jakieś informacje, jeśli posiadacie wiedzę z tego zakresu.

Już wiem, ze pomoc przysługuje tylko trzylatką. A woźna oddziałowa? I

Powrót