odebrane świadczenie chorobowe ciezarnej przez zus, odwołanie co napisac

• Autor wątku Autor wątku Martynnna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Martynnna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, nazywam się Martyna mam 20 lat i jestem w 7 miesiacu ciązy 27 kwietnia skonczylam szkole srednią, o tym że jestem w ciązy dowiedziałam się 8 maja, od 22 maja zostałam zatrudniona na umowe o prace w firmie mojej mamy, dodam ze nie wiedziała ona o ciązy, a ze jej kwiaciarnia byla zajeciem dodatkowym i miała mozliwosc dobrych zarobkow w swojej drugiej pracy postanowiła mnie zatrudnic po skonczeniu przezemnie szkoły i zdaniu matury dodam ze wczesniej nie zatrudniała nikogo.

15 czerwca zglosilam sie do szpitalnej izby przyjec z powodu krwawien z dróg rodnych lekarz przepisał mi tabletki na podtrzymanie ciazy oraz zalecil oszczedzajacy tryb zycia. zwolnienia nie chciałam ze wzgledu aby nie obciazac mojej mamy. jednak po niedlugim czasie bo 1 lipca zwolnienie dostałam juz od mojego lekarza kierujacego poniewaz krwawienia nie ustawały.

Gdy ZUs powinien zaczać wypłacać mi swiadczenie chorobowe, przysłał mi list ze wszczał postępowanie w mojej sprawie; nakazał przedstawić takie dokumenty jak szkolenie bhp, szkolenie stanowiskowe, liste płac, liste obecnosci w pracy, odprowadzone składki itd itp. oraz liste świadków ktorzy potwierdza moja prace

Wszystko zostało do nich dostarczone, zadne skladki nie zostały opoznione ogolnie powiedzieli ze dokumentacja jest zgodna jednak mimo wszystko wydali decyzje ze nie podlegam zasilkowi.

ponizej zamieszcze uzasadnienie zusu:

"Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat Warszawa Praga Północ przeprowadził postępowanie wyjaśniajace na okolicznosc zgloszenia Pani Martyny ... do ubezpieczeń społecznych w Kwiaciarni Tosia Edyta ... z siedzibą ....
Analiza faktyczna i prawna zgromadzonego w toku postępowania wyjaśniającego materiału uzasadnia stwierdzenie ze Pani Martyna nie podlega ubezpieczeniom społecznym z tytułu zatrudnienia u ww. pracodawcy, albowiem umowa o prace zawarta od dnia 22.05.2013 - jako czynność zmierzająca do obejścia prawa jest niewazna
Na przyjecie takiej oceny przedmiotowej umowy miały wpływ nastepujace ustalenia, dokonane przez Zaklad Ubezpieczen Spolecznych Inspektorat Warszawa Praga Północ.
W oparciu o zapisy na prowadzonych w Zakładzie kontach ubezpieczonego i płatnika składek ustalono, że Pani Martyna ... została zgłoszona do ubezpieczeń spolecznych od dnia 22.05 do dnia 29.08 z tytułu zawartej umowy o prace z kwiaciarnia tosia na pełny etat, na stanowisku sprzedawca, z wynagrodzeniem zasadniczym 2500.00 brutto. Według dokumentów składanych przez płatnika niezdolnosc do pracy wystapila z dniem 01.07.2013.
Do zakładu wpłynal wniosek o wyplate Pani Martynie.. zasilku chorobowego.
Wedlug wyjasnien Pani edyty ... dla pani martyny... został ustalony nastepujacy zakres obowiazkow: czyszczenie kwiatow, zaopatrzenie stoiska w towary handlowe, dbanie o ekspozycje stanowiska, podlewanie kwiatów, sprzedaz towarów handlowych. W toku przeprowadzonego postepowania wyjasniajacego Pani Edyta ... przedstawiła zaswiadczenie lekarskie pani M o braku przeciwskazan do pracy na danym stanowisku, karte szkolenia wstepnego w dziedzinie BHP, listy płac za miesiąc 05-08/2013, warunki zatrudnienia pracownika, zakres obowiazkow, regulamin wynagradzania dla pracownikow, regulamin dla pracownikow, umowe o prace na czas nieokreslony, swiadectwo pracy, liste obecnosci za miesiace 05-08/2013 odpis aktu małzenstwa.

W ocenie zakładu powyzsze dokumenty stanowia jedynie srodek uwiarygodnienia działania stron, ktore przez zawarta umowe dazyly do obejscia przepisow prawnych. Przepisy te wymagaja przesłanek wymienionych w art22 kodeksu pracy od ktorych zalezy mozliwosc skorzystania z przewidzianych z nimi swiadczen na wypadek choroby i macierzynstwa. Natomiast w ocenie Zakładu intencją działania Pani Martyny ... jak i platnika skladek bylo uzyskanie takich swiadczen.

W ocenie inspektoratu na uwage zasluguje fakt iz Pani Martyna.. jest corka Pani Edyty... zdaniem inspektoratu zasadne jest przyjac ze wola Pani Edyty było wyswiadczenie przyslugi osobie bliskiej.

Zawarcie umowy o prace w przedstawionych okolicznosciach oraz fakt ze cel zawarcia umowy o prace w postaci osiagniecia swiadczen z ubezpieczenia spolecznego nie sa sprzeczne z ustawa, nie moze jednak oznaczac akceptacji dla nagannych i nieobojetnych spolecznie zachowan korzystania ze swiadczen z ubezpieczen spolecznych przy zawieraniu umow o prace na stosunkowo krotki okres przed zajsciem zdarzenia rodzacego uprawnienie do swiadczenia z ubezpieczenia spolecznego i ustaleniu wysokiego wynagrodzenia w celu uzyskania przez osobe ubezpieczona naliczonych od takiej podstawy swiadczen z ubezpieczenia spolecznego. W ocenie inspektoratu nawiazanie stosunku pracy nastapilo, gdyz strony w chwli zawarcia umowy mialy swiadomosc braku ochrony ubezpieczeniowej oraz braku prawa do swiadczen z tego tytulu. Działanie takie zmierzało bezposrednio do obejscia przepisow prawa ubezpieczen spolecznych"

Prosze pomozcie jak sie odwolywac co powinno być zawarte w takim odwołaniu .
nie stać mnie na prawnika poniewaz zostalam bez zadnych srodkow do zycia
Czy mam jakies szanse??

powinna Pani kontynuować w poprzednim wątku,
jakiego rzędu dochody uzyskiwała mama z kwiaciarni (przed i po zatrudnieniu Pani)?

Powrót