Odebranie dowodu rejestracyjnego a sprzedaż auta

• Autor wątku Autor wątku mati0090
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati0090

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Zaraz po zakupie samochodu zostałem zatrzymany do kontroli przez policję.
Jak się okazało samochód posiadał parę drobnych usterek przez co został zatrzymany dowód rejestracyjny.
Niestety poprzedni właściciel mieszka kilkaset kilometrów ode mnie i raczej kontakt z nim będzie utrudniony a właśnie on upoważniony jest do odbioru dowodu. Chciałbym teraz sprzedać samochód lecz czy mogę go sprzedać i kupującemu zamiast dowodu rejestracyjnego wręczyć kwitek policyjny?
Czy nowy kupujący będzie zmuszony odebrać stary dowód rejestracyjny w urzędzie w którym zarejestrowany jest samochód (na byłego właściciela).

Dodam, iż auto chcę sprzedać bez wcześniejszego przerejestrowania na mnie.

Pozdrawiam,
Mati

Witam
Zawsze dziwi mnie fakt zarówno sprzedaży jak i zakupu pojazdu bez kompletu dokumentów. Generalnie zatrzymanie dowodu rejestracyjnego nie jest przeszkodą w dokonaniu transakcji. Niemniej jednak pamiętać należy, że właśnie w tym dokumencie są zapisane różne adnotacje, które są istotne przy weryfikacji danych. Kupującemu odradzam taką transakcję. Natomiast co do odbioru dowodu rejestracyjnego to oczywiście przed przerejestrowaniem pojazdu należy odebrać dokument w urzędzie, w którym jest aktualnie zarejestrowany. Myli się Pan natomiast co do osoby, która jest uprawniona do odbioru dokumentu z urzędu. To Pan jako aktualny właściciel jest uprawniony do odbioru zatrzymanego dowodu rejestracyjnego. Oczywiście po przedstawieniu dokumentu potwierdzającego usunięcie usterek z powodu, których został zatrzymany, umowy kupna-sprzedaży, dowodu osobistego. Może się Pan również upewnić telefonicznie czy istnieje możliwość przesłania Panu tego dokumentu przez urząd. Niektóre bowiem urzędy praktykują takie działanie. W takim przypadku z pewnością wymagane będzie zgłoszenie przez poprzedniego właściciela sprzedaży pojazdu w swoim urzędzie. Natomiast Pan będzie musiał przesłać ww. dokumenty (oczywiście bez dowodu osobistego). Proszę się jednak wcześniej upewnić czy taka możliwość istnieje.

Powrót