odebranie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku graffi38753
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

graffi38753

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie a w zasadzie proszę o pomoc. Posiadam obywatelstwo niemieckie po przodkach, mieszkam na stełe w niemczech wraz z rodziną. Dostałem wiadomość listowną z Niemieckiego konsulatu na polski były adres zamieszkania, że nie przedłużają mi obywatelstwa (stadtangehorigekeit)-wydany był na 10lat) z powodu iż mój przodek według nich nie był niemcem. Jak można to zrozumieć? Najpierw był a już nie jest???
Czekam teraz na wiadomość że może będę musiał zwrócić paszport????
O co wogóle chodzi?! Proszę o pomoc co w tej sytuacji można zrobić.
pozdrawiam

nie Ty pierwszy..takich juz bylo wielu..najpierw im dali..potem sie okazalo ,ze to byl blad.nie wiem o co tam dokladnie chodzilo..ale to bylo bardzo dawno temu...chyba o jakies przejscie do wojska Andersa chodzilo..nie pamietam..ale byli ludzie co wrocili do polski

ja tam nic nie przedluzam bo niby po co..jak mam dowod Niemiecki to po co..mi ten zolty papier

pozatym mozesz przez zasiedzenie dostac teraz (jak jestes tu 8 lat)..tylko zdac test..na niemca...no chyba ze chodziles tu do szkoly to nie trzeba...

Ostatnia edycja:
belunia
ja tam nic nie przedluzam bo niby po co..jak mam dowod Niemiecki to po co..mi ten zolty papier
Czy jesteś pewna że ten żółty papier jest na stałe jak masz dowód
Niemiecki.

Sory....wcale mi nie dali tego dokumentu tu..pan powiedzial ,ze tego nie trzeba bo tylko Landkreis pieniadze za to kasowal kiedys..mam Vertriebenausweis(przesiedlenca wypedzonego "A")i na podstawie tego wyrobilam od razu dowod Niemiecki..ktory jak sie skonczyl przedluzalam..bo jest na 10 lat...dodam ,ze na pochodzenie po dziadku i mamie..ktorzy od kilkunastu i wiecej lat maja ten zolty dokument obywatelstwo) i dawno,.dawno stracil waznosc(10 lat po terminie waznosci a ja na ich podstawie dostalam).. nikt sie o to nie pytal nikogo data nie interesowala

dlatego ja wogole nie rozumie po co przedluzac..obywatelstwo sie dostaje na cale zycie ...zadkoscia jest ze zabieraja..widocznie omylnie wydali

Ostatnia edycja:
ok, ale jak można omylnie wydać jakiś dokument na 10lat a później go zabrać???
Mieszkam tutaj, mam dowód niemiecki- a pytanie jest takie czy mogą mi ten dowód zabrać??
Na prostą logikę posiadając dowód osobisty jakiegoś kraju-jest się jego obywatelem. Czy mam rację???

to sobie normalnie zloz na dowod osobisty Niemiecki wniosek jak Ci sie skonczy(przeciez nikt nic nie sprawdza)w Ratuszu domyslam sie ,ze masz dowod Niemiecki..pozytam co ma Polska do tego..wszystkie wnioski potwierdzenia przedluzenia sklada sie w Niemczech jak sie tu mieszka..i decyduje Ausländermat..sama skladalam synowi niedawno przez pochodzenie(bo sami nie wiedzieli czy on jest niemcem czy polakiem urodzony tu)..tylko potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa(25 euro)i nawet to nie szlo przez köln tylko tu urzednik decydowal..

ja wogole nie rozumie przedluzania obywatelstwa..je sie ma albo nie..

nikt nigdy w mojej rodzinie nic nie przedluzal..mam dokumenty w domu..i widze daty..dawno uplyniete terminy..a mimo to poslugiwalam sie tym wszedzie

jednym slowem dostalam dowod niemiecki i te inne dokumenty na podstawie obywatelst dawno z uplynieta data waznosci..dziadka i mamy..hmm

i to wszystko zalatwialam w Bundesverwaltungsamt Friedland

dowod Niemieckie jest potwierdzeniem obywatelstwa ..tak samo jak Polski polskiego

Ostatnia edycja:
Też nie rozumiem przedłużania obywatelstwa. Urzędniczka w bundesverwaltungsamcie też nie mogła tego zrozumieć i nic nie mogła mi powiedzieć. Papiery dostałem z konsulatu na stary polski adres zameldowania- prawdopodobnie dlatego iż kiedyś ubiegałem się o pochodzenie w konsulacie w polsce i tam we wnioskach musiałem wpisać adres zamieszkania. Drugie pytanie które mnie dręczy to: Moje dzieci urodziły się w polsce i z tego co wiem to ten żółty papier jest potrzebny aby im wyrobić niemieckie dokumenty- no mogę się mylić-wyczytałem to na forum. Gdzie mogę złożyć jakieś wnioski dla dzieci?

tak potrzebujesz to dla dzieci zeby zlozyc..lub jak nie masz to ten dowod przesiedlenca(ale tego napewno nie masz jak wyrabiales przez Polske)

ja mam dzieci..urodzone w Polsce i jeden tu..ten urodzony tu dostal po Mnie..musialam tylko potwierdzenie robic..bo Ratusz wymagal tego..bo ja jeszcze w czasie urodzenia jego nie mialam dowodu Niemieckiego wszystko bylo w trakcie..
Corce rodzonej w Polsce odmowili(nieletnia i od zawsze mieszka ze Mna tu)

czyli podzielone mam dzieci..tego nikt nie rozumie nawet prawnik a co dopiero Ja. tak wiec wyrobilam corce przez zasiedzenie..(7 lat)choc trzeba wedlug prawa 8 mieszkac)wystarczyly 3 ostatnie swiadectwa szkolne..i 255 euro na 2 raty..bez zdawania testu na Niemca..zreszta jak wszyscy polacy(tak moga sie ubiegac)

wszystkie wnioski..obojetnie czy przez pochodzenie czy zasiedzenie skladasz w Ausländeramt w swoim miescie,,

takze dzieci Twoje dostana jak nie przez pochodzenie to przez Einbürgerung

http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/prawo/nadanie

http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/wniosek

Ostatnia edycja:
graffi38753
ok, ale jak można omylnie wydać jakiś dokument na 10lat a później go zabrać???
Mieszkam tutaj, mam dowód niemiecki- a pytanie jest takie czy mogą mi ten dowód zabrać??
Na prostą logikę posiadając dowód osobisty jakiegoś kraju-jest się jego obywatelem. Czy mam rację???
jedynym wyjściem dla ciebie jest radca prawny w niemczech tam otrzymasz informacje .
Potem pochwal się co powiedział

no wlasnie pochwal sie potem...bo ja sama tego nie rozumie..bylo lata 80 jak zrobili przesiew i odbierali obywatelstwa niektorym...bo popelnili blad z wydaniem..myslalam ze to to bylo tylko raz..i sie skonczylo..hmmmmmmmm

a moze znowu przymulony urzednik siedzial(jak zawsze tu)ktory Ci to pismo wyslal..mi tez jeden urzednik oddalil corke na dokumencie i nie dostala przez to po Mnie..choc nawet pan w Ausländeramt sie dziwil..no ale musial sie opierac na tym waznym dokumencie gdzie pisze (corka oddalona)...najlepiej idz popytaj w AUsländeramt..oni tam maja ksiazki wszystkich praw..mi tez sprawdzali i normalnie to wedlug prawa corce sie nalezy po matce..ale co zrobic jak inny postanowil tak i tak musi byc

Ok. Jak tylko uzyskam jakąś informacje to od razu napisze. Jak na razie dziękuję za pomocne posty. Pozdrawiam

Witam
Porada prawna do mojego problemu:
Na razie niczym się nie przejmować, do póki nie przyjdzie jakieś pismo.
Prawnik też nie może zrozumieć że coś dali a teraz odbierają.
Może pomyłka urzędnika. W tej sytuacji nie wychylać się pierwszym.
pozdrawiam

Jeżeli temat do mnie wróci opiszę sprawę dalej.

Powrót