Odejście wspólnika ze spółki cywilnej.

• Autor wątku Autor wątku riazek2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

riazek2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Od kilku godzin szperam w internecie i niestety nie znalazłem odpowiedzi, która mnie satysfakcjonuje, dlatego pisze tutaj.
Przechodząc do sedna. Jestem wspólnikiem w sześcioosobowej spółce cywilnej. Od początku istnienia spółki mamy problem z jednym ze wspólników, który ciągle powoduje konflikty. Dzisiaj przyznał, że chce odejść ze spółki, a wszyscy inni wspólnicy chcą, aby odszedł. Niestety z tego co się orientuję odejście może nastąpić jedynie z końcem roku rozliczeniowego. Co poradzić w takiej sytuacji? Wszystkim zależy, aby jak najszybciej tej osoby nie było w spółce. (łącznie z tą osobą)

Można udział w spółce wypowiedzieć na podstawie art. 869 § 2 kc Z ważnych powodów wspólnik może wypowiedzieć swój udział bez zachowania terminów wypowiedzenia, chociażby spółka była zawarta na czas oznaczony. Zastrzeżenie przeciwne jest nieważne.

Trzeba mieć jednak na uwadze, że niespodziewane wystąpienie wspólnika może pociągać za sobą negatywne konsekwencje dla działalności spółki, wynikające z konieczności dokonania przez spółkę rozliczenia z takim wspólnikiem, o którym to rozliczeniu mowa w art. 871 KC. Istnienie okresu wypowiedzenia pozwala spółce przygotować się do takiego rozliczenia, w tym wypełnić wynikającą z tego ewentualną lukę przez aktywa pozyskane z innych źródeł. Trzeba też pamiętać, że w rozliczeniu należy ująć to, że wspólnik odpowiada za część zobowiązań wspólników za część roku obrachunkowego.

Powrót