Odesłanie prawa jazdy do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Filemoniuzs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Filemoniuzs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni,

Kilka tygodniu temu zostałem ukarany zdjęciem z fotoradaru.
Do firmy dotarł druk który muszę uzupełnić i wskazać siebie jako kierowcę.
Poza karą finansową zostanie na mnie nałożony 2 miesięczny zakaz prowadzenia pojazdów na terenie Niemiec.

W internecie nie ma natomiast jednoznacznej odpowiedzi na pytanie dotyczące wysyłki dokumentu do urzędu celem nałożenia zakazu.
Spotkałem się ze skrajnie sprzecznymi wariantami. Jedni piszą że wystarczy tylko skan dokumentu i pokazują nawet pisma z odpowiedziami, drudzy uparcie twierdzą że prawo jazdy zostaje w Niemczech przetrzymane przez cały okres trwania zakazu (co wydaje się nielogiczne).

Pytanie brzmi czy rzeczywiście mogę wysłać do urzędu tylko skan dokumentu i wyraźnie poprosić i nałożenie zakazu od momentu jego otrzymania?
Jeżeli istnieje konieczność wysłania do nich oryginału dokumentu to jaki jest czas oczekiwania na jego zwrot?
Czy może on zostać wysłany na mój adres zamieszkania?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź w temacie,
Pozdrawiam, F

Pomyślałem że warto będzie opisać tutaj mój przypadek bo zaczyna powoli odbiegać od standardów.

Po uzupełnieniu i odesłaniu formularza który przyszedł do firmy grzecznie czekałem na kolejny.
Trafił do mnie dziś już na adres prywatny. Wszystko wydawało się być na nim takie samo, poza dwoma małymi szczegółami.
Po pierwsze nie było tam żadnej wzmianki o zakazie prowadzenia pojazdów (tak jak na pierwszym piśmie dostarczonym do firmy).
Po drugie podana kwota wynosiła nie 440 a 880 Euro (jako sugerowana kwota zgodna z ich tabelą kar).
Pismo zawierało już również numer konta na który mogę przelać tą kwotę "na poczet sprawy"
Tabela przestudiowana i za takie wykroczenie obowiązuje 440 euro a nie 880 (nie ma tam wykroczenia "wartego" 880 euro).

Oczywiście wszystko uczciwie wypełniłem ale w polu przeznaczonym na adnotacje dotyczące "nieprzyznania się do wykroczenia" nadmieniłem że proszę o ukaranie zgodne z taryfikatorem.

Nie za bardzo rozumiem dlaczego wysyłane są tak sprzeczne informacje które w żaden sposób nie są zgodne z taryfikatorem.
Na jednym z for czytałem że pewien kierowca odwoływał się od zakazu prowadzenia pojazdów i udało mu się to osiągnąć ale musiał zapłacić podwójną kwotę mandatu (co pokrywałoby się z moim podliczeniem i faktem braku wzmianki o zakazie na moim formularzu).

Czy ktoś z użytkowników mógłby rozwiać moje obawy co do tej rozbieżności kwot bo nie wiem czego mam się spodziewać w przypadku samego "mandatu".

Pozdrawiam, F

Kolejny update sprawy.
Szkoda że piszę te posty chyba w powietrze ale kto wie czy za kilka miesięcy komuś nie pomogę.

Dziś zadzwoniłem do urzędu z którego przyszło wezwanie.

Tam dowiedziałem się że nie jestem Niemcem w związku z czym nie mogą zastosować wobec mnie zakazu prowadzenia pojazdów i stąd podwyższenie i zmiana kary.
Na pytanie dlaczego jest to taka kwota Pan odpowiedział mi że "mogą ją sobie podnieść nawet razy 3 albo 4 ale takie mają ustalenia".

Poprosiłem go zatem o pisemne uzasadnienie wg. jakiego przelicznika zamienił 2 miesięczny zakaz na 440 euro.

W zwrotnej wiadomości email dostałem tylko informację że jako obcokrajowiec nie poruszam się po drogach na terenie Niemiec i w zwiazku z tym taka kara będzie dla mnie bardziej adekwatna.

Sprawą zajmuje się firmowy radca prawny. Jeżeli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem proszę o kontakt.

PS. Czy ktoś z Was dostał może zakaz prowadzenia pojazdów i mógłby podzielić się ze mną tylko swoim numerem sprawy? Chciałbym ją podać jako przykład w piśmie.

Pozdrawiam, F

Uzasadnienie, dlaczego stawka mandatu została podwojona, wynika z treści "Bussgeldbescheidu", czyli decyzji o ukaraniu, którą otrzymałeś, chociaż z Twojego tekstu należy się tego domyślać i pewności, że ją już dostałeś, nie mam. Jeśli jest to decyzja o ukaraniu za wykroczenie (Bussgeldbescheid), i jeśli ją dokładnie przeczytasz, to znajdziesz tam zacytowany ten przepis: § 3 Abs. 4a BKatV (Bußgeldkatalogverordnung). Na podstawie tego przepisu urząd może podwoić stawkę mandatu. Przypuszczam (na ten temat nic nie piszesz), że przekroczyłeś dozwoloną prędkość poza terenem zabudowanym o 61-70 km/h. Przy tak dużym przekroczeniu prędkości zakłada się umyślne popełnienie wykroczenia, a przy umyślnym wykroczeniu zastosowanie ma ten wyżej wspomniany przepis o podwojeniu stawki mandatu. Ale to wszystko powinien powiedzieć Ci ten pan radca prawny, który - jak piszesz - zajmuję się tą sprawą, a skoro się nią zajmuje, to należy przypuszczać, że wie, czym się zajmuje. Ja natomiast tekstu decyzji, którą dostałeś (o ile ją dostałeś), nie widzę.

Ostatnia edycja:
erkorda napisał:
Uzasadnienie, dlaczego stawka mandatu została podwojona, wynika z treści "Bussgeldbescheidu", czyli decyzji o ukaraniu, którą otrzymałeś, chociaż z Twojego tekstu należy się tego domyślać i pewności, że ją już dostałeś, nie mam. Jeśli jest to decyzja o ukaraniu za wykroczenie (Bussgeldbescheid), i jeśli ją dokładnie przeczytasz, to znajdziesz tam zacytowany ten przepis: § 3 Abs. 4a BKatV (Bußgeldkatalogverordnung). Na podstawie tego przepisu urząd może podwoić stawkę mandatu. Przypuszczam (na ten temat nic nie piszesz), że przekroczyłeś dozwoloną prędkość poza terenem zabudowanym o 61-70 km/h. Przy tak dużym przekroczeniu prędkości zakłada się umyślne popełnienie wykroczenia, a przy umyślnym wykroczeniu zastosowanie ma ten wyżej wspomniany przepis o podwojeniu stawki mandatu. Ale to wszystko powinien powiedzieć Ci ten pan radca prawny, który - jak piszesz - zajmuję się tą sprawą, a skoro się nią zajmuje, to należy przypuszczać, że wie, czym się zajmuje. Ja natomiast tekstu decyzji, którą dostałeś (o ile ją dostałeś), nie widzę.

Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź i objaśnienie.
W żadnym z otrzymanych przeze mnie pism (w tym wiadomości email) nie ma wzmianki o przytoczonym przepisie.
Co prawda były to dopiero formularze których wypełnienie miało na celu ustalenie kierującego pojazdem i przyznanie się do winy.
Powołują się jedynie na BKatV jako taryfikator oraz (w wiadomości email) § 25 Abs. 1 S. 1 czyli prawo pobytu i traktowania jak obywatela Niemiec.

Tak, daną prędkość przekroczyłem poza terenem zabudowanym. W późnych godzinach nocnych.

Moja sprawa została co prawda zakończona w dniu dzisiejszym przez uregulowanie pozostałej połowy przez firmę ale chciałbym wyjaśnić temat raz na zawsze.
Niestety tym samym zostałem odcięty od możliwości wyjaśnienia zajścia przez kogoś bliżej obeznanego z kwestiami prawnymi.
Noga z gazu to jedno, dwa - może uda się komuś zaoszczędzić w przyszłości stresu i wyważania otwartych drzwi.

Czy mógłbyś zatem wyjaśnić dlaczego nie każdy jest "naliczany" wg. tego przepisu?
Jest to kwestia indywidualna wynikająca z oceny urzędnika? Czytałem o wielu przypadkach osób które dostawały zakazy jazdy (z założenia ich wykroczenia opiewały na kwoty wyższe niż 55 euro) i ich mandaty były zgodne z taryfikatorem.

Dlaczego pierwsze pismo zawierało inny przewidywany koszt wykroczenia? Czy uważasz że urzędnicy mogli zmienić swoją decyzję po otrzymaniu wyjaśnień i "zwietrzeniu interesu"?

Jeszcze raz dziękuję za Twój cenny czas i włączenie się w dyskusję.

Pozdrawiam, F

Ostatnia edycja:
Powrót