Odłączenie pracowników od imiennych skrzynek mailowych

• Autor wątku Autor wątku jans21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jans21

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Mam następujące pytanie: Czy zablokowanie pracownikom dostępu poza miejscem pracy do ich służbowych imiennych skrzynek pocztowych przez Pocztę Polską może stanowić naruszenie ich praw pracowniczych, a co za tym idzie powód do złożenia skargi do PIP ?

Opis sytuacji: od połowy lipca Poczta Polska zablokowała pracownikom obsługi klienta oraz listonoszom dostęp do ich imiennych skrzynek pocztowych na ich prywatnych domowych urządzeniach uznając cytuję, że: "takowy dostęp nie jest dla nich koniecznością". Dostęp do skrzynek imiennych pozostawiono tylko w miejscu pracy na komputerach pracodawcy.

Skutki dla pracownika: niemożność skutecznego otrzymania od pracodawcy harmonogramu pracy w kodeksowym terminie jednego tygodnia w czasie przebywania na wolnym.

Przykład: w obecnym miesiącu poza głównym harmonogramem na sierpień były dwie zmiany spowodowane absencją chorobową - ostatnia wczoraj. Od poniedziałku idę na wolne i w jaki sposób mój pracodawca ma wykonać swój kodeksowy obowiązek i skutecznie zaopatrzyć mnie w grafik na wrzesień skoro zawsze dostajemy grafiki na maila ? Pewnie na mailu będzie tylko jak mam go otworzyć. Przecież to moje pracownicze prawo.

Tylko bardzo proszę bez rad w rodzaju: podejdź do pracy i poproś o wydrukowanie czy zadzwoń do szefa - wolne to wolne.

Zmień jak najszybciej pracodawcę.
Twój nieudolny pracodawca (Poczta) u mnie w mieście potrafiła zgubić faktury od Tauronu dla co najmniej 6 bloku (około 500 mieszkań) na jednym osiedlu z płatnością do 04.08.2025

Adminie:
Przepraszam za off top.

Żaden przepis nie nakłada na pracodawcę obowiązku zakładania czy udostępniania pracownikom służbowych skrzynek poczty elektronicznej.
Zwróć się do pracodawcy z oficjalnym zapytaniem w jaki sposób w obecnych warunkach zamierza przekazywać pracownikom harmonogram pracy.

kama.1988 napisał:
Żaden przepis nie nakłada na pracodawcę obowiązku zakładania czy udostępniania pracownikom służbowych skrzynek poczty elektronicznej.
Zwróć się do pracodawcy z oficjalnym zapytaniem w jaki sposób w obecnych warunkach zamierza przekazywać pracownikom harmonogram pracy.

Ale nie o to pytałem. Pytałem czy taka blokada na domowych urządzeniach stanowi powód do skargi w PIP. Przepisy na podstawie których pracodawca zakłada pracownikom skrzynki w outlooku mnie nie interesują.

Oczywiście na naszym wewnętrznym forum pocztowym takowe pytanie było zadane i na razie brak odpowiedzi, a co odpowiedzą bezpośredni przełożeni to dobrze wiem, zresztą akurat oni nie mają tu nic do gadania - decyzja zapadła wyżej i stąd moje pytanie o skargę do PIP.

Ponadto na nasze imienne skrzynki otrzymujemy nie tylko grafiki ale także dużo innych ważnych informacji.

jans21 napisał:
Pytałem czy taka blokada na domowych urządzeniach stanowi powód do skargi w PIP.
Nie
jans21 napisał:
Ponadto na nasze imienne skrzynki otrzymujemy nie tylko grafiki ale także dużo innych ważnych informacji.
Do pracy po ewentualnym chorobowym idziesz zgodnie z grafikiem który " znasz " z wersji jaką odczytałeś w pracy. W przypadku jakiś niezgodności - np. zaplanowanej pracy w we wcześniejszym dniu niż sie stawiłeś ( zmiana grafiku) pracodawca nie może wyciągnąć wobec ciebie żadnych konsekwencji.
jeżeli takie wyciągnie należy złożyć sprzeciw.

TO CO napisałą kama.1988 jest jak najbardziej słuszne

jans21 napisał:
Nie widzę problemu - należy zapoznawać sie z nimi tylko w pracy , te które "przyjdą poza godzinami pracy czekają do dnia następnego

cologniola napisał:
Nie

Do pracy po ewentualnym chorobowym idziesz zgodnie z grafikiem który " znasz " z wersji jaką odczytałeś w pracy. W przypadku jakiś niezgodności - np. zaplanowanej pracy w we wcześniejszym dniu niż sie stawiłeś ( zmiana grafiku) pracodawca nie może wyciągnąć wobec ciebie żadnych konsekwencji.
jeżeli takie wyciągnie należy złożyć sprzeciw.

TO CO napisałą kama.1988 jest jak najbardziej słuszne

Nie widzę problemu - należy zapoznawać sie z nimi tylko w pracy , te które "przyjdą poza godzinami pracy czekają do dnia następnego

To zapytam inaczej: czy zamiast faktu blokady imiennej skrzynki pocztowej podstawę skargi do PIP może stanowić skutek tej blokady: czyli brak grafiku w kodeksowym terminie jednego tygodnia, a więc niewywiązanie się pracodawcy z jego obowiązku ?

Tak wiem: pracodawca uważa zapewne, że przekazał grafik w terminie, a to że wysłał go na zablokowaną poza miejscem pracy skrzynkę mailową już go nie obchodzi bo niech sobie pracownik sam przyjdzie na wolnym do pracy sprawdzać grafik.

No i nie wszystkie maile mogą "czekać do dnia następnego" bo szefostwo oczekuje szybkiej odpowiedzi albo pilny termin złożenia wniosku o gruszę lub ważnego szkolenia może się zwyczajnie przeterminować.

Dzisiaj jestem cały tydzień na wolnym i nie wiem jak pracuję we wrześniu: na jakiej konkretnej placówce i czy czasem nie mam dalej wolnego.

Tak ,brak harmonogramu w określonym czasie jest podstawą żeby skargę złożyć

Na dole dopisz że nie wyrażasz zgody na ujawnienie danych skarżącego

Powrót