odłączenie wody

• Autor wątku Autor wątku mzetka3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mzetka3

Witam,
Urząd Gminy bezpodstawnie przyszedł i odłączył licznik wody. Czy jest możliwość skierowania sprawy na drogę administracyjną i domagania się odszkodowania? Prosiłbym o jak najszybszą pomoc!! Bo dziś odłączyli wodę mimo że wszystko było regularnie płacone...
Pozdrawiam

Odłączył licznik wody czy dopływ wody?

Należy zacząć od wizyty w wodociągach.
Proszę wpierw zadzwonić i dowiedzieć się czego nie zapłacono (wg przedsiębiorstwa), następnie wyciągnąć z historii konta przelew tej kwoty i udać się z wydrukiem do wodociągów ustalić w czym problem.

Witam,
Dzięki za pomoc. A więc tak wygląda sprawa: Poszedłem do UG i tam stwierdzili że wodomierz był uszkodzony. Co jest nieprawdą gdyż wodomierz liczył normalnie wodę natomiast było pęknięte szkiełko od wodomierza lecz nie wpływało to na działanie wodomierza. Dodam że wodę bez żadnej informacji odcięli.
Gdy przyszedłem do urzędnika ten powiedział mi że uszkodziliśmy ten wodomierz i poprzedni (poprzedni wodomierz miał ok. 15 lat gmina pobiera opłaty za wymianę i konserwacje wodomierzy-wodomierze wymienia się co 5 lat).
Urzędnik powiedział mi że jeśli zapłacimy za okres 3 lat normy zużycia wody i wymianę wodomierza. Powiedział jeśli napiszemy to na oświadczeniu to podłączą nam wodę.

Czy nie uważacie to za szantaż? W sumie to nagrałem ;)

Jako normy podał mi 150l dziennie osoba i powiedział że tyle wynoszą normy zużycia. Niestety mój syn musi uzupełniać 2-2,5l wody dziennie co mam na zaleceniu od lekarza. Przez co byłem zmuszony podpisać to oświadczenie.

Czy sądzicie że mam jakieś szanse z nimi wygrać w sądzie?

-Art. 189 prawo wodne.
-Ustawa rady w której napisano że pobierają cyklicznie opłaty za wymiany i konserwacje wodomierza.
-Ustawa Rady "W przypadku awarii wodomierza stosuje się przeciętne normy zużycia, względnie średnie zużycie z ostatnich 3 miesięcy przed awarią"
-Przeciętne normy zużycia wody reguluje rozporządzenie ministra infrastruktury i wynosi w moim przypadku 80-100l dziennie.

Witam,
Czy może ktoś Mi pomóc? :(
Czy np. jeżeli urzędnik powiedział Mi że jeżeli napiszę oświadczenie że zapłacę za 30m^3 wody to wtedy włączą mi wodę. Czy jest to przymuszenie czy dobrowolne?
Pozdrawiam

Powrót