Odłączona woda przez zarząd wspólnoty

• Autor wątku Autor wątku jarek_wspolnota
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarek_wspolnota

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum! Jestem nowy, więc proszę o wyrozumiałość :ooo:
Przejdę do sedna sprawy.
Wczoraj dowiedziałem się, że zarząd wspólnoty mieszkaniowej odłączył dopływ ciepłej oraz zimnej wody kobiecie, która nie ma środków do życia (rozwódka + 2 dzieci, którzy już się nie uczą i oczywiście bezrobotni - oczywiście miała zaległości w płatnościach)! Stąd bierze się moje pytanie - czy zarząd miał prawo odłączyć dopływ zimnej wody (ciepłą potrafiłbym jeszcze zrozumieć):?: Sprawa bardzo mnie zbulwersowała i chciałbym otrzymać odpowiedź - proszę o szybką informację!
POZDRAWIAM

art. 8 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków w ust. 1 pkt 2 mówi: przedsiębiorstwo wodociągowo-kanalizacyjne może odciąć dostawę wody lub zamknąć przyłącze kanalizacyjne jeżeli odbiorca usług nie uiścił należności za pełne dwa okresy obrachunkowe, następujące po dniu otrzymania upomnienia w sprawie zaległej opłaty. Muszą o zamiarze odcięcia wody powiadomić odbiorcę usług, inspektora sanitarnego i wójta lub burmistrza (prezydenta miasta) na co najmniej 20 dni przed planowanym zamknięciem i ponad to wskazać punkt zastępczy poboru wody.

Kurcze, a oni sobie przyszli i odłączyli wodę z uśmiechem na twarzy i o żadnym zastępczym źródle wody, czy powiadomieniu burmistrza nie ma mowy! Może ktoś wie jak pomóc tej kobiecie?
Dzięki za odpowiedź lizak!

a) zapłać za nią rachunki
b) niech synowie wreszcie idą do pracy i pomogą matce. Nawet jak w okolicy nie ma, to np. w W-wie jest pod dostatkiem.

Powrót