Odległość znaków drogowych od drogi.

• Autor wątku Autor wątku kacper69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper69

Użytkownik
Odpowiedzi
77
W jakiej maksymalnej odległości od drogi ( czy jej krawędzi) mogą być ustawiane znaki drogowe?
Chodzi mi o to , że ostatnio widziałem taki przypadek, że była droga, rów, chodnik, za którym stał znak drogowy.
Mam wrażenie , ze troszkę za daleko , ale chciałbym się dowiedzieć jak powinno być.

Od 0.5 m do 2,0 m od krawędzi jezdni ( a nie drogi)
Wysokość podstawy znaku / znaków min 2,0 od jezdni (wyjątków to jest trochę np c9 - taka strzałka w dół i prawo/lewo pokazująca gdzie masz jechać, znaki przed przejazdami kolejowmi, tyle pamiętam)

jak jest chodnik to może być 2 metry od krawędzi.
Rys. 1.5.6 w przytoczonym przez ciebie linku ładnie wszystko wyjaśnia

kacper69 napisał:
:) To chyba tylko jednym okiem, spójrz na rysunki.

Przepis prawny:
SZCZEGÓŁOWE WARUNKI TECHNICZNE DLA ZNAKÓW DROGOWYCH PIONOWYCH I WARUNKI ICH UMIESZCZANIA NA DROGACH

1.5.3. Odległość znaków od jezdni oraz wysokość ich umieszczania

Znaki na ulicach umieszcza się w odległości 0,50 — 2,00 m od krawędzi jezdni (rys. 1.5.6 lit. c). Minimalna odległość umieszczenia znaków od osi skrajnego toru linii tramwajowej biegnącej wzdłuż drogi wynosi 1,95 m (rys. 1.5.6 lit. d).

dołącze do pytania , co jeśl znak jest ustawiony równo z krawężnikiem , jego tracza zachodzi na jezdnie (samochodem dostawczym trzeba omijać)
Czy jesli uderze w taki znak to moge dochodzic odszkodowania ?

Prośba o pomoc

Witam, jestem nowym użytkownikiem, dopiero się uczę korzystania z forum.
Mam do was serdeczną prośbę, mianowicie kilka dni temu jadąc na święta została zrobiona mi fotka (błysk) przez fotoradar, jechałem 70 a jak się okazało na przeglądanym później nagraniu znalazł się niewidoczny dla mnie znak ograniczenia do 50. Tu rodzi się pytanie czy znak jest umieszczony prawidłowo? mam do tego wątpliwości, bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
KAMIL

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót