Odliczanie części mieszkania od podatku dochodowego:dwie różne firmy w jednym miejscu

• Autor wątku Autor wątku KateMe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KateMe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Mój temat dotyczy dodatkowego miejsca wykonywania działalności gospodarczej.
Mam mieszkanie własnościowe i na ten adres podana jest główna siedziba mojej działalności.
Będę wynajmować mieszkanie w innym mieście do celów prywatnych. Będę tam pracować na komputerze - więc chcę podać ten adres jako dodatkowe miejsce wykonywania działalności i odliczać powierzchnię pokoju, w którym pracuję od podatku dochodowego.

Właściciel mieszkania ma w mieszkaniu zawieszoną swoją działalność gospodarczą, 50 % powierzchni była na to przeznaczona. Również pracował na komputerze. Jest to zupełnie inna branża, niż moja.

Pytanie: Czy w takim przypadku ja również mogę w tym mieszkaniu mieć dodatkowe miejsce wykonywania działalności gospodarczej? Oraz odliczać pokój, w którym pracuję, od podatku dochodowego?
Czy potrzeba dodatkowych oświadczeń ode mnie i od właściciela mieszkania?

Będę wynajmować mieszkanie w innym mieście do celów prywatnych.
Jak do celów mieszkaniowych, to nie pod działalność gospodarczą. Już na etapie podpisania umowy najmu, musisz w niej mieć ujęte jaka cześć lokalu mieszkalnego jest wydzielona na prowadzenie działalności a jaka na cele mieszkalne (czego najem dotyczy). W umowie powinno być to prosto i jasno określone, by nie było problemu w razie kontroli. Właściciel mieszkania musi uzyskać zgodę ze starostwa na prowadzenie działalności w lokalu mieszkalnym. Wiąże się to ze wzrostem podatku od nieruchomości. Różnica w wysokości podatku jest ogromna. W 2021 r. podatek od metra kw. budynków mieszkalnych to 0,85 zł a 24,84 zł za metr budynku w którym prowadzona jest działalność. Dodatkowo wynajmujący nie bardzo chętnie godzą się na taki podział z prostej przyczyny. Najemca wypowiada umowę/rozwiązuje ją i znika a działalność zostaje razem z podatkami - poszukaj są takie wątki na forum.
Będę tam pracować na komputerze
To będzie zajmować cały pokój? Skoro cały ma być pod działalność, to w żadnym ułamku nie może służyć do celów mieszkalnych. Nie może być w nim szafy z ubraniami, łóżka czy innych ruchomości świadczących o celach zaspakajania potrzeb mieszkaniowych. Wszystko tylko służące pod działalność firmy.
Oraz odliczać pokój, w którym pracuję, od podatku dochodowego?
Nie od podatku, tylko to stanowi koszt uzyskania przychodu. Czyli wrzucasz w koszty.
Pomijam już fakt, że działalność jest prowadzona w dwóch miejscach jednocześnie. To jest możliwe, ale nie w każdym przypadku.

Dziękuję @wiegol za odpowiedź.
Może podałam za mało informacji: pokój, w którym będę pracować na laptopie nie będzie biurem, całą moją pracę wykonuję zdalnie. To jest inny przypadek, niż przeznaczenie pokoju na biuro.

Jeśli chodzi o cele mieszkaniowe, poniższa informacja, wskazuje na to, że w moim przypadku nie będzie potrzeby zmiany przeznaczenia pokoju:

"W tym miejscu należy podkreślić, że nie zawsze następuje zmiana sposobu użytkowania lokalu (a tym samym nakładany jest wyższy podatek od nieruchomości). Ma ona miejsce w sytuacji, gdy mieszkanie w całości lub w wydzielonej części służy jedynie prowadzeniu działalności gospodarczej. Jeżeli natomiast firma jest prowadzona w pomieszczeniu, które wykorzystywane jest także do celów mieszkaniowych, wówczas nie ma podstaw do zmiany stawki opodatkowania podatkiem od nieruchomości.

Oznacza to, że samo prowadzenie działalności w mieszkaniu nie jest podstawą do płacenia wyższego podatku. Powstanie ona natomiast, kiedy przedsiębiorca wydzieli pokój np. na cele stworzenia w nim biura lub gabinetu lekarskiego. Samo wstawienie biurka, komputera i regału z kilkoma segregatorami nie jest wystarczające do ustanowienia wyższej stawki daniny".
Informacja z tej strony:
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dzialalnosc-gospodarcza-w-mieszkaniu-a-podatek-od-nieruchomosci

Cytat opisuje dokładnie moją sytuację.
Proszę zatem powiedzieć, czy takie wyjątki często występują?

Prowadzenie działalności w dwóch miejscach jednocześnie - w moim przypadku jest możliwe, gdyż do pracy potrzebuję jedynie laptopa.

Powrót