odliczenia a pełnoletność dziecka uzyskana w roku podatkowym

• Autor wątku Autor wątku mamuska4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamuska4

Witam.
Chcę zabrać się do wypełnienia zeznania podatkowego za 2012 rok i nie do końca wiem, jak to ugryźć.
Dotychczas rozliczałam się wspólnie z mężem, odliczenia mieliśmy na dwoje dzieci.
W 2012 roku w maju syn uzyskał pełnoletność i nie wiem, czy w tym momencie mogę go jeszcze wliczać do wspólnego zeznania; w sumie przez 4 miesiące roku podatkowego był małoletni ale po uzyskaniu pełnoletności w czasie wakacji przez dwa tygodnie pracował no i też dostał PIT-a.
Jak wypełnić takie zeznanie z mężem? Co z tymi odliczeniami?
BARDZO proszę o pomoc.

Pełnoletni syn rozlicza się osobno. Jeśli syn nie osiągnął dochodu większego niż 3091 zł, możecie skorzystać z ulgi prorodzinnej, jeśli jeszcze się uczy.

Syn uczy się w technikum jeszcze dwa lata, to co zarobił to było ok 1000 zł. Czyli on rozlicza się sam a my możemy z mężem wspólnie i wpisać syna jaki dziecko "do odliczenia"?

proszę jeszcze o malutką radę - przy wypełnianiu rubryk z danymi dzieci zaznacza się czy odliczenie przysługuje za cały rok - czy w przypadku pełnoletniego syna zaznaczam tylko te miesiące, w których nie był jeszcze pełnoletni??
pilnie proszę o odpowiedź

Ag_Maz napisał:
Jeśli syn nie osiągnął dochodu większego niż 3091 zł, możecie skorzystać z ulgi prorodzinnej, jeśli jeszcze się uczy.
Zgodnie z powyższym odliczenie przysługuje za cały rok (ale tylko do ukończenia 25 roku życia).

Ostatnia edycja:
Powrót