Odliczenie dwóch internetów.

• Autor wątku Autor wątku Wojtip
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtip

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam.
Mam pytanie odnośnie ulgi za korzystanie z internetu.
Dotyczy pit 37 rozliczenie razem z małżonkiem.
1. Posiadam umowę razem z małżonkiem na internet wydatki które poniosłem na internet to 725 zł
2. Posiadam także drugą umowę na inny internet ale na umowie jestem tylko ja i moje wydatki to 780 zł.
I pytanie.
Czy mogę odliczyć wydatki sobie wpisując 760 zł a żonie 745 zł.

Jeśli umowa na internet i faktury są wystawione na oboje małżonków łącznie, to limit 760 zł przysługuje każdemu z nich.
Nie wiem, jak to się dokładnie ma do wspólnego lub indywidualnego sposobu rozliczenia podatku.
Poniżej przykład
" Faktura za użytkowanie Internetu jest wystawiona na imię i nazwisko obojga małżonków. Opłaty pochodzą z ich wspólnego konta. Czy składając zeznania roczne za 2012 r. każde z nich może odliczyć ulgę internetową do kwoty 760 zł, czy też obowiązuje ich jeden wspólny limit?

Jeżeli dokument wystawiony jest na imię obojga małżonków, a zapłata pochodzi ze środków w ramach ich wspólności majątkowej, to podatnicy mogą skorzystać z odliczenia wydatku na Internet w dowolnej proporcji wskazanej przez nich w zeznaniu (zeznaniach) podatkowym, w ramach obowiązującego 760 zł na osobę (każdy małżonek ma swój odrębny limit)."

Ostatnia edycja:
No tak. Ale mi chodzi czy można z jednej faktury dodać pozostałość drugiej faktury.
Bo można odliczyć też tak.
Ja 760 (limit) (faktura tylko na mnie)
Żona 725 (wspólna faktura)

O i bardzo dziękuje za odpowiedź Więc można sobie dodawać.

Powrót