Odliczenie internetu i studiów

• Autor wątku Autor wątku tentomasz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tentomasz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.To mój pierwszy post więc jeśli coś jest nie tak to przepraszam z góry.
Mieszkam tylko z mamą. Jest ona zatrudniona na umowę na zlecenie (250zł) a ja mam przyznane alimenty (600zł). Jestem studenten 2 roku w kolegium językowym (system zaoczny 1700zł za semestr). Pytanie brzmi czy możemy ubiegac się o odliczenie podatku od internetu i od opłat za szkołę jeśli tak to w jakiej wysokości i jak to zrobić? I czy przysługuje dodatek dla mam samotnie wychowujących dzieci? Jeśli tak to w jakiej wysokości i co należy zrobić?

dziękuje z góry

nie mozecie sie ubiegac o odliczenie podatku od internetu i oplat za szkole!
mozna natomiast odliczyć internet od podatku w kwocie zdaje sie 740 zł , ale musi to byc odliczone od zaplaconego podatku
jezeli mama zarabia okolo 250 zł na zlecenie wiec trzeba zobaczyc na pitach od platnika ile zaliczki na podatek dochodowy odliczył pracodawca i od tego ewentualnie przy wypelnianiu PITa mozna odliczyć intrnet
wydaje mi sie jednak, ze będzie tego niewiele lub wcale, a kwota do okolo 3500 zł dochodu rocznie jest zwolniona z podatku w zwiazku z tym caly pewnie (o ile został zaplacony) zostanie mamie zwrocony
odliczenie internetu wykazuje sie na PIT 0, a mama wypelnia PIT- 37 jako osoba pracujca

nie przysluguje Wam dodatek dla mam samotnie wychowujacyc dzieci bo taki dodatek dostaja z MOPSu matki gdy ojciec jest nieznany lub nie zyje:roll:
mozecie sie starac zapewne o rodznne (kwota 48 zl miesiecznie), ale nie jestem pewna czy juz nie jestes za dorosly

Ostatnia edycja:
Prostuję:
Podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia od dochodu wydatków ponoszonych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760zł.
Nie od podatku, tylko od dochodu, a to jest różnica.
Natomiast ulgi "na naukę" już od dawna nie ma.

Potwierdzam,internet odlicza się od dochodu w PIT/O a zyskać można z tego max 144.40. O ile więc podatek należny matki za dany rok wyniesie co najmniej tyle to taką kwotę z tytułu ulgi na internet odzyska.Trzeba również posiadać fakturę VAT.

internet dalej... co by nie zaśmiecać..

jak w temacie... internet i ulgi... pozwolę pociągnąć temat aby nowego nie zakładać...
czy Państwo już rozpatrywali usługę "internetową" tp z telewizją? wydaje mi się że jest w ofercie TP niedoskonałość która nie pozwoli w przypadku usługi internetowej z telewizją = multipakiet skorzystać z ulgi... zaglądając na stronę Przez TP internauci płacą wyższe podatki, ulga internetowa, podatki, urząd skarbowy, internet, mobilny internet, możemy to potwierdzić?... serio nie można z tym nic zrobić??? dodam od razy ze internet mamy .. nooo z gniazdka telefonicznego...? a tv z satelity....
pozdrawiam....

Ostatnia edycja:
(=werty10;175153]

"nie przysluguje Wam dodatek dla mam samotnie wychowujacyc dzieci bo taki dodatek dostaja z MOPSu matki gdy ojciec jest nieznany lub nie zyje:roll:
mozecie sie starac zapewne o rodznne (kwota 48 zl miesiecznie), ale nie jestem pewna czy juz nie jestes za dorosly"

Nie zgadzam się!...ulga dla samotnie wychowujących dziecko przysługuje niezależnie od otrzymywanego zasiłku z MOPS-u o ile dziecko nie osiągnęło 25 lat ,jest na utrzymaniu rodzica i uczy się.

marcya napisał:
(=werty10;175153]

"nie przysluguje Wam dodatek dla mam samotnie wychowujacyc dzieci bo taki dodatek dostaja z MOPSu matki gdy ojciec jest nieznany lub nie zyje:roll:
mozecie sie starac zapewne o rodznne (kwota 48 zl miesiecznie), ale nie jestem pewna czy juz nie jestes za dorosly"

Nie zgadzam się!...ulga dla samotnie wychowujących dziecko przysługuje niezależnie od otrzymywanego zasiłku z MOPS-u o ile dziecko nie osiągnęło 25 lat ,jest na utrzymaniu rodzica i uczy się.

Bdura!
Mylisz dwie zupelnie inne rzeczy.
dodatek dla matki samotnie wychowujacej dzieci dostaje sie z MOPSU i to w wyzej wymianionych przeze mnie przypadkach
moze piszesz o uldze podatkowej dla samotnie wychowujacych?

Ale się "namotało".
Pomieszaliście świadczenia rodzinne, czyli zasiłki rodzinne i dodatki do nich wypłacane przez MOPS-y, z rozliczeniem podatku dochodowego. Są to zupełnie inne sprawy (podlegają zupełnie innym ustawom), a pytającemu chodziło najprawdopodobniej o roczne zeznanie podatkowe.
Otóż osoby samotnie wychowujące dzieci mają możliwość skorzystania z preferencyjnego sposobu rozliczeń. Przy wybraniu takiej metody rozliczeń, podatek jest płacony w ten sposób, że oblicza się go od połowy dochodów podatnika a następnie mnoży „razy dwa”.
Oprócz tego osoba taka może skorzystać z ulgi prorodzinnej (1173,70 zł na każde dziecko). Oczywiście o ile spełnia ustawowe warunki o których już pisaliśmy.
Polecam przeczytanie wyjaśnień dotyczących zeznań podatkowych.:
PIT.pl: Samotnie wychowujący - małżeństwo i dzieci - PITy roczne 2008
PIT.pl: Ulga prorodzinna - ulga na dzieci - PITy roczne 2008
PIT.pl: Ulga na internet - ulga - PITy roczne 2008 - internet z ulgą
Proszę również zapamiętać, że wszelkie zwroty podatku są dokonywane tylko do wysokości pobranych i wpłaconych przez płatnika w ciągu roku zaliczek.
Piszę o tym, bo niektórzy uważają, że dostaną większy zwrot niż zapłacili podatku, w swej pracy zawodowej spotykam się z takim przekonaniem codziennie.
Zawsze powtarzałem i nadal mówię, że wszelkiego rodzaju ulgi i zwroty są dla najlepiej zarabiających. Kto zarabiał minimalne wynagrodzenie (czyli jego przychód ze stosunku pracy w ciągu roku 2008 wyniósł 13512 zł) może liczyć na zwrot najwyżej 468 zł. (taką zaliczkę na podatek pobrał z poborów pracodawca). W praktyce rozliczając się razem z dzieckiem nie skorzysta więcej z żadnej ulgi (ani prorodzinnej, ani na internet).

Janusz M. napisał:
Ale się "namotało".
Pomieszaliście świadczenia rodzinne, czyli zasiłki rodzinne i dodatki do nich wypłacane przez MOPS-y, z rozliczeniem podatku dochodowego. Są to zupełnie inne sprawy (podlegają zupełnie innym ustawom), a pytającemu chodziło najprawdopodobniej o roczne zeznanie podatkowe.
Otóż osoby samotnie wychowujące dzieci mają możliwość skorzystania z preferencyjnego sposobu rozliczeń. Przy wybraniu takiej metody rozliczeń, podatek jest płacony w ten sposób, że oblicza się go od połowy dochodów podatnika a następnie mnoży „razy dwa”.
Oprócz tego osoba taka może skorzystać z ulgi prorodzinnej (1173,70 zł na każde dziecko). Oczywiście o ile spełnia ustawowe warunki o których już pisaliśmy.
Polecam przeczytanie wyjaśnień dotyczących zeznań podatkowych.:
PIT.pl: Samotnie wychowujący - małżeństwo i dzieci - PITy roczne 2008
PIT.pl: Ulga prorodzinna - ulga na dzieci - PITy roczne 2008
PIT.pl: Ulga na internet - ulga - PITy roczne 2008 - internet z ulgą
Proszę również zapamiętać, że wszelkie zwroty podatku są dokonywane tylko do wysokości pobranych i wpłaconych przez płatnika w ciągu roku zaliczek.
Piszę o tym, bo niektórzy uważają, że dostaną większy zwrot niż zapłacili podatku, w swej pracy zawodowej spotykam się z takim przekonaniem codziennie.
Zawsze powtarzałem i nadal mówię, że wszelkiego rodzaju ulgi i zwroty są dla najlepiej zarabiających. Kto zarabiał minimalne wynagrodzenie (czyli jego przychód ze stosunku pracy w ciągu roku 2008 wyniósł 13512 zł) może liczyć na zwrot najwyżej 468 zł. (taką zaliczkę na podatek pobrał z poborów pracodawca). W praktyce rozliczając się razem z dzieckiem nie skorzysta więcej z żadnej ulgi (ani prorodzinnej, ani na internet).

no tak, tylko tu osoba zarabia 250 zl miesiecznie.
czyli nawet nie korzystajac z odliczen dla osob samotnie wychowujacych dzieci i nie korzystajac z zadnych ulg dostanie zwrot calego podatku, ktory zostal zaplacony

Powrót