odmowa benefitu powod brak ho

• Autor wątku Autor wątku blizniak81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blizniak81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam ! moze ktos mi pomoc!
staram sie o chb jestem 6 mies na maternity leave i wlasnie dostalam list odmowny a w nim uzasadnienie ze" nie otrzymam zasilku poniewaz nie jestem w rejestrze HO a moj pracodawca powinien to zrobic zatrudniajac mnie" jest to moja trzecia praca w dwoch poprzednich bylam zarejestrowana a w ostatniej robil to pracodawca dlatego zdziwiona jestem tym faktem-obecny pracodawca nie wspomnial slowem ze mam sie sama zarejestrowac-moze to jest oczywiste a ja tego nie wiedzialam nie wiedzialam.co mam w obecnej sytuacji zrobic-wniosek byl zlozony na moje nazwisko a gdy zloze jeszcze raz na meza dane to otrzymam chb?

Ostatnia edycja:
wspomne jeszcze ze w tej firmie pracuje 1,5 roku.Czy jesli zarejestruje sie teraz dostane zasilki na corke?

HO lub WRS to jest pozwolenie na prace i nie pracodawca ale ty masz obowiazek w ciagu 30 dni od podjecia pracy zarejestrowac sie w Home ofice koszt rejestracji ok 100£ jednorazowo i wuwczas przysylaja Ci certyfikat w Twoim wypadku moze twoj chlopak ,maz ma cos takiego to jako rodzinie przysluguja Ci te same prawa i wowczas mozesz kwakifikowac sie do tego ale nie znam dokladnie Twojej sytuacji aby udzielic konkretnej odpowiedzi Informuje przy tym ze jezeli posiadasz taki certyfikat ze zdjeciem to od decyzji mozesz sie odwolac jezeli nie to zapytaj druga polowe o to czy ma cos takiego i jezeli ma to tez mozesz sie odwolac.

Informacja Przy okazji informacja dla wszystkich. HO czy WRS o to musi westapic pracownik a nie pracodawca.Rejestracja ta jest wymogiem w UK dla osob podejmujacych prace w UK z grupy A8 (tj Polska Czechy Slowacja itd) Jezeli nie dopilnujecie tego obowiazku to nie bedziecie posiadac prawa do zadnych benefitow poniewaz w oczach prawa jestescie nielegalnymi pracownikami.Pamietajcie ze ten certyfikat WRS czy HO po 12 miesiecznym okresie pracy upowaznia was do pobierania zasilkow dla bezrobotnych i innych swiadczen przy czym po kazdej zmianie pracy w okresie pierwszych 12 m-cy musicie powiadamiac Home Office o takiej zmianie (jest to juz bezplatne )

Powrót