Odmowa bezpłatnej naprawy pulsometru Garmin

• Autor wątku Autor wątku PeeNGie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PeeNGie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,

Od listopada 2014 roku jestem posiadaczem pulsometru firmy Garmin. Kupiłem go jako osoba prywatna od Przedsiębiorcy (sklep internetowy). Na przełomie stycznia/lutego pojawiły się pierwsze problemy z sczytywaniem danych z pulsometru na komputer(raz się dało bez problemu, raz po kilkukrotnym wyłączeniu/włączeniu i ponownym połączeniu). Dnia 12 kwietnia 2015 r., po maratonie w Dębnie pulsometr podzielił mi wyniki na kilkanaście krótkich dystansów (po wgraniu na komputer było w jednym - tak jak powinno być).
Niestety, ok. tygodnia po maratonie pulsometr spadł na ziemie i pękła szybka (nadmienię, że nie jest to pulsometr dotykowy czyli jest to zwykła szybka), ale pulsometr działał dalej i nie przeszkadzało mi to. Natomiast 29.04.2015 pokazał mi że wzrost wysokości na dystansie na którym normalnie miałem różnice ok 46-56 m wynosi 100 m. 30.04.2015 r. napisałem maila do producenta z moimi uwagami. 1 maja 2015 otrzymałem odpowiedź od pracownicy Garmina: "Za nieprawidlowosci w dzialaniu Panskiego urzadzenia moze byc odpowiedzialny blad w oprogramowaniu. W celu skorygowania bledow w oprogramowaniu sugerowalbym przeprowadzic aktualizacje oprogramowania za pomoca aplikacji Garmin Express." dalej było opisane jak to zrobić i również zasugerował przywrócenie ustawień fabrycznych poprzez wykonanie procedury Master Reset.
Po zastosowaniu się do poleceń konsultantki pulsometr zwariował jeszcze bardziej (pokazywał trasy po których nigdy nie biegałem). Niestety, po poinformowaniu ich o tym inny pracownik przejął moją sprawę i zaczął dążyć do tego że jest to uszkodzenie mechaniczne (nawet go nie widzieli) "Awarie urzadzenia moze uszkodzic jego wodoszczelnosc i naruszyc warkunki gwarancji" Poinformowali mnie również że serwis Garmin nie dokonuje napraw urzadzen a ich wymianę i w ramach wyjątku proponują mi model lepszy za połowę ceny czyli 483 zł.
Mi nie zależy na nowym urządzeniu chce mieć tylko technicznie sprawne moje (pęknięta szybka mi nie przeszkadza).
Moje pytanie brzmi czy przysługują mi tu jakieś prawa konsumenta?
Jak tak to lepiej skorzystać z podstawy do reklamacji na podstawie gwarancji czy na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową?
Swoją drogą mam nauczkę, że przy pierwszych problemach ze sprzętem trzeba od razu składać reklamację.

Pozdrawiam,
PeeNGie

Powrót