Odmowa delegacji krajowej w lockdownie.

• Autor wątku Autor wątku serwatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serwatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Firma serwisowa wysyła męża na tygodniową delegację celem serwisu filtrów na hucie. Robią to zgodnie z prawem, są bowiem objęci wyjątkiem od zakazu korzystania z hoteli. Mimo to zabroniłam mężowi wyjazdu w delegację bo nie wyobrażam sobie, żeby ktoś dla wymiany filtra narażał moje życie i zdrowie. Pracodawca zażądał odmowy na piśmie. Razem z kolegą mąż napisał odmowę motywując ją trudną sytuacją epidemiologiczną i lockdownem w całym kraju. Czy firma może zwolnić męża na tej podstawie? PiP pisze tylko o możliwości odmowy wyjazdu w rejony zakażone, a co kiedy cały kraj jest zakażony? Jak możemy się bronić przed zwolnieniem?

A gdyby nie był w delegacji to co by robił?? Wymiana filtrów na miejscu nie stanowi zagrożenia a w terenie stanowi?

Moim zdaniem może to być powodem zwolnienia z pracy.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Wymiana filtrów na miejscu nie wymaga zakwaterowania w hotelu i korzystania przez tydzień z zakładów zbiorowego żywienia. Dlaczego ja jako handlowiec nie mogę przebywać w hotelu i jest to zabronione i niebezpieczne, a mój mąż owszem może i jest absolutnie bezpieczny? PiP pisze wyraźnie:

Pracownik, którego pracodawca wysyła w delegację (wyjazd służbowy) w rejony zagrożone koronawirusem, może odmówić wykonania takiego polecenia. Pisze też, że pracownik nie może ponosić jakichkolwiek niekorzystnych dla niego konsekwencji z powodu powstrzymania się od pracy w warunkach zagrożenia.

Każdy z rejonów w Polsce jest aktualnie zagrożony korona wirusem. Mąż jeździ w pandemii na wszystkie delegacje ale nie wtedy, kiedy akurat jest szczyt zachorowań i lokcdwon w całym kraju.
Proszę o ewentualne sugestie na temat tego, jak bronić się przed chęcią wykorzystania takiej odmowy przeciwko pracownikowi.

Nie rozumiesz czegoś. Są branże, które muszą działać pomimo pandemii. Ty widocznie jako handlowiec nie musisz przez jakiś czas świadczyć usług i korzystać z hoteli. A czy można zamknąć hutę? Kopalnię?

Powrót