Odmowa mandatu

• Autor wątku Autor wątku Moon92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Moon92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Wczoraj odebrałem pismo z Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego, z mandatem na 2000zł i 15 punktów karnych. Przejechałem przez przejazd kolejowy, szlaban już się otworzył niestety światło jeszcze migało, są zdjęcia z fotoradaru z momentu popełnienia wykroczenia. Na swoim koncie posiadam już 13 punktów które wygasają z dniem 15.10.2026r. Mam pytanie czy odmawiając mandatu jest szansa, że przegrywając sprawę w sądzie, punkty zostaną mi przypisane po tym kiedy moje obecne już się unieważnią? Jaka kara finansowa grozi mi w przypadku przegranej sprawy? Jak myślicie, lepiej próbować odmówić mandatu czy dać sobie spokój z tą sprawą i przyjąć mandat (i pożegnać się z prawem jazdy)?

Jeśli wykroczenie jest jednoznaczne to ja bym przyjął. Jakie masz argumenty dla Sądu? Że odmówiłeś mandatu, bo bałeś się utracić prawo jazdy, gdyż wcześniej już narobiłeś innych wykroczeń? Bo z taką linią obrony to możesz wrócić z rachunkiem na 10 tysięcy.

Wykroczenie jest jednoznaczne, lecz na zdjęciu nie widać kierowcy, była noc. Linii obrony nie mam lecz nadal wolałbym wrócić z rachunkiem 10 tysięcy i zachowanym prawem jazdy.

Doczytałem obecnie pismo, jest opcja oświadczenia nr 3 mówiąca o tym że jako właściciel pojazdu nie wskazuję osoby której powierzyłem pojazd i zgadzam się na przyjęcie mandatu karnego w wysokości 4000zł.

Czy w tym przypadku jest możliwość tego że organy scigania dalej będą drążyć temat kto użytkował pojazd nawet po opłaceniu podwójnego mandatu?

Moon92 napisał:
Czy w tym przypadku jest możliwość tego że organy scigania dalej będą drążyć temat kto użytkował pojazd nawet po opłaceniu podwójnego mandatu?
Tak, jest to osobne wykroczenie. Ale nie zawsze to robią.

Moon92 napisał:
nadal wolałbym wrócić z rachunkiem 10 tysięcy i zachowanym prawem jazdy.
A ile masz kategorii? Jak tylko "B" to taniej jest zrobić nowy egzamin.
Jedyny problem taki, że teraz są dwa roczniki: osiemnastolatkowie i siedemnastolatkowie więc są wydłużone terminy na egzamin.
Dwie godziny z instruktorem by pokazał trasy egzaminacyjne i już.

Powrót