Odmowa nałożenia cła na paliwo z Rosji, Izba Celna

• Autor wątku Autor wątku adeek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adeek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Przepraszam jeśli zły dział ale kompletnie nie wiedziałem gdzie napisać owy wątek więc wsadziłem go w Orzeczeniach I interpretacjach bo sprawa na danym etapie jest podobnym etapie.

Z racji iż nie posiadam w tej chwili większej ilości czasu to przedstawię sprawę w skrócie.

Otóż od 6maja obowiązuje "Państwo w Państwie" na granicy z Rosją, słowo okazjonalność przybrało tu limit wynoszący 10 wjazdów na 30 dni. Powyżej 10 wjazdu nakładane jest cło na paliwo znajdujące się w baku.

W skrócie trochę informacji ze strony Izby Celnej :
Izba Celna w Olsztynie
Izba Celna w Olsztynie
Izba Celna w Olsztynie

7 maja czyli dzień po wejściu "niby" przepisu zostałem poinformowany o tym iż przekraczam granicę dwunasty raz w ciągu 30dni i zostaje nałożone na mnie Cło za paliwo.
Nie będę tu chwilowo opisywać co się działo itp tylko w skrócie napiszę iż nie zgodziłem się i zostało wszczęte postępowanie. Aby odzyskać samochód musiałem wpłacić "kaucję" i miałem czekać na kontakt.

Dziś odebrałem list od Izby Celnej w Olsztynie którego kompletnie nie jestem w stanie zrozumieć i tu kieruję się do Was.

W skrócie chcę wiedzieć czy :

- mam czekać na decyzję czy te postanowienie jest już końcowe
- dlaczego w postanowieniu jestem informowany iż zostaje włączony rachunek za paliwo z dnia 19.04.2013 gdzie cała sprawa miała miejsce 7 maja ? Czy to jest ich błąd bo już nie rozumiem o co chodzi, nawet jeśli zaszła tu pomyłka datowa to ja im żadnego paragonu nie przekazywałem
- jest również zawarta tam informacja że mimo wszystko i tak zostanie wydana decyzja niekorzystna dla strony, czyli mam rozumieć że kaucji nie chcą oddać mimo wszystko
- Co muszę teraz zrobić ?

zamieszczam poniżej owe Postanowienie

postanowienieizbacelna0.jpg

http://imageshack.us/photo/my-images/195/postanowienieizbacelna0.jpg/

Powrót