Odmowa naprawy *** bez podania przyczyny.

• Autor wątku Autor wątku raiden25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raiden25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień Dobry!

Mam problem z uzyskaniem pomocy gwarancyjnej od firmy ***.

Awarii uległ jeden z zawiasów który przez swoją awarię uszkodził też obudowę którą przez to pękła. Nie mogę doprosić się od *** uzasadnienia odmowy uznania reklamacji.
Raz uzyskałem informację "Problem z zawiasami nie jest objęty podstawową usługą gwarancyjną."

Potem po długim uzasadnieniu, zostałem poproszony o dowód zakupu.... Następnie dostałem odpowiedź "Sprawa została skonsultowana z drugą linią wsparcia. Nie ma możliwości naprawy w ramach usługi gwarancyjnej.
Sprawa zostaje zarchiwizowana."

Czyli zamknęli sprawę bez żadnego uzasadnienia, powołania się na punkt umowy gwarancyjnej itd. pomimo że prosiłem o uzasadnienie.

Czy w takich przypadkach w grę wchodzi tylko sprawa sądowa? Czy jest jeszcze jakaś drogą którą mogę użyć?

Dodam że mam wykupioną jedną z najwyższych opcji gwarancyjnych, ubezpieczenie jest na firmę (gdyż laptop jest wykorzystywany do celów służbowych).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Byrhtnoth napisał:
Wystąpienie o naprawę do sprzedawcy w ramach rękojmi.

Tylko aktualnie sprzęt jest na dodatkowej wykupionej jakiś czas temu gwarancji czyli jest to już gwarancja bezpośrednio przez *** realizowana. Gwarancja sprzedawcy chyba skończyła się po upływie okresu 24 miesięcy.

raiden25 napisał:
Dzień Dobry!
Raz uzyskałem informację "Problem z zawiasami nie jest objęty podstawową usługą gwarancyjną."

Czy w takich przypadkach w grę wchodzi tylko sprawa sądowa? Czy jest jeszcze jakaś drogą którą mogę użyć?

Dodam że mam wykupioną jedną z najwyższych opcji gwarancyjnych, ubezpieczenie jest na firmę (gdyż laptop jest wykorzystywany do celów służbowych).

Skoro w grę wchodzi reklamacja z tytułu gwarancji to warto spojrzeć, co jest w zapisane w karcie gwarancyjnej na temat zawiasów. Jeżeli są one wyłączone z gwarancji to chcesz się sądzić o co?

Mannelich napisał:
Skoro w grę wchodzi reklamacja z tytułu gwarancji to warto spojrzeć, co jest w zapisane w karcie gwarancyjnej na temat zawiasów. Jeżeli są one wyłączone z gwarancji to chcesz się sądzić o co?

Nie ma słowa o zawiasach. Zawiasy podlegają według mnie gwarancji co potwierdził resseler firmy ***który przedłużał mi gwarancje. Jedynie mogli by ją odrzucić gdyby stwierdzili że uszkodzenie jest mechaniczne z winy użytkownika. Oni nic takiego nie napisali.

Więc jeżeli zawiasy nie są wyłączone z gwarancji oraz serwis nie stwierdził, że uszkodzenie powstało z użytkowania to w mojej opinii powinni to naprawić. Złóż jeszcze raz reklamację oraz poproś o pomoc Rzecznika Konsumenta.

Powrót