Odmowa naprawy gwarancyjnej odkurzacza firmy Electrolux

• Autor wątku Autor wątku FeniX1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FeniX1985

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam

W czerwcu 2014 kupiłem przez internet odkurzacz Electrolux ZUS3925DB.
Jakiś miesiąc temu odkurzacz zaczął działać nieprawidłowo(głośno).
Odkurzacz oddałem do serwisu Electrolux w ramach gwarancji.
Zostałem przyjęty warunkowo, a dzień później otrzymałem telefon, że odkurzacz nie był używany w domu tylko na jakieś budowie :confused:
Wartość odkurzacz to około 500zł,a naprawa została wyceniona na 290zł.
Postanowiłem odwołać się od decyzji serwisu bezpośrednio do producenta, jednak producent podtrzymał decyzję serwisu:
Ewidentnie widać, że cały odkurzacz był pełen pyłu, po rozebraniu wysypywał
się z obudowy i cały silnik był nim pokryty.
W związku z tym jest to użytkowanie niezgodnie z instrukcją obsługi i
przeznaczeniem, a gwarancja tego nie obejmuje (punkt 6, podpunkt a i b)

Co mogę zrobić dalej z tą sprawą?

Owszem,zdjęcia zrobione przez serwis nie wyglądają zbyt dobrze, chociaż ja się nie znam. Jeżeli to pomoże w ustaleniu czy była to moja wina, to mogę dodać.

Dodam też, że odkurzacz był używany tylko w mieszkaniu. Jakieś 4-5 miesięcy temu mieszkanie było gruntownie remontowane, ale odkurzacz nie był używany w trakcie, ani bezpośrednio po remoncie.

Z góry dziękuję za pomoc

Sprawdź w warunkach gwarancji w jakich przypadkach mogą odmówić reklamacji lub gwarancja jest anulowana. Sprawdź również instrukcję obsługi co też mówi o materiale "odkurzanym/wchłanianym"

Nigdy nie używaj odkurzacza
• W pobliżu gazów łatwopalnych itp.
• do odkurzania przedmiotów z ostrymi krawędziami
• do odkurzania żarzących się lub zimnych
popiołów, tlących się niedopałków itp.
• do odkurzania drobnego pyłu, np. gipsu, gruzu,
cementu, mąki.

oraz

6. Gwarancja nie obejmuje:
6.2. uszkodzeń powstałych na skutek używania urządzenia niezgodnie z instrukcją obsługi,
6.3. uszkodzeń mechanicznych, chemicznych lub termicznych,

Ale jak w trakcie codziennego odkurzania człowiek ma oddzielić pył od innych zabrudzeń.
Każdy kto miał remont mieszkania,wie jak długo ślady po remoncie zostają.

Zgadza się, że ślady po remoncie i kurz jeszcze długo zostają. Jak widać masz nawet tego świadomość. Producent jednak Ciebie poinformował czego masz nie wciągać odkurzaczem. Ty jednak nie zastosowałeś się do jego zaleceń, więc masz tego skutek.

Teraz możesz się zgodzić na płatną naprawę lub nie i odebrać uszkodzony odkurzacz.

Powrót