Odmowa odebrania przesyłki

• Autor wątku Autor wątku mlody24lbn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlody24lbn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Czy mam prawo odmówić odebrania przesyłki jeśli się spóźniają z dostarczeniem? Zamówiłem 4 grudnia produkt. 6 grudnia mieli go już w oddziale mimo to nie wydają do doręczenia. Mogę poczekać jeszcze kilka dni ale nie wieczność. To nie jest przypadek bo wczoraj czytałem opinie na temat tego kuriera i wiele osób miało podobne problemy. Firma nawet nalicza sobie opłatę za magazynowanie paczki. To jakieś nieporozumienie. Jeśli odmówię odebrania paczki po tygodniu oczekiwania to będę musiał zwrócić sprzedawcy koszty wysyłki?

Jeśli jesteś konsumentem to możesz odstąpić od umowy i nie ponosisz kosztów.

Jednak brak odebrania nie jest jednoznaczny z odstąpieniem. Takie oświadczenie o odstąpieniu trzeba przekazać wyraźnie sprzedawcy. Sprzedawca może obciążyć konsumenta kosztem odesłania towaru od firmy transportowej z powrotem do sprzedawcy - konsument zasadniczo ponosi koszt zwrotu towaru tak jak w przypadku odstąpienia po odbiorze.

Napisałem do sprzedawcy o anulowanie przesyłki.

mlody24lbn napisał:
Napisałem do sprzedawcy o anulowanie przesyłki.
Tu mu napisz odstąpienie od umowy, a nie żadne prośby, bo ustawa o prawach konsumenta nie przewiduje żadnych próśb.

Odpisali mi, że skierowali do działu logistki o zawrócenie przesyłki, a mimo to dzisiaj dostałem powiadomienie od firmy kurierskiej że podejmą próbę dostarczenia. Już 16:35 a kuriera nie ma. Cały dzień byłem w domu. Ale w opiniach ludzie piszą, że ten kurier nie dowozi przesyłek. Jakaś kobieta napisała, że widziała kuriera jak podchodzi pod bramę i się wraca. Nie zdążyła do niego wyjść i odjechał. Dostała powiadomienie, że nikogo w domu nie było. xD

I piszesz te historyjki na forum prawnym w jakim celu?

Powrót