odmowa odpowiedzi

• Autor wątku Autor wątku nauczyciel112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nauczyciel112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam bardzo nurtujące mnie pytanie. Otóż czy nauczyciel w ramach sprawdzenia wiadomości z ostatniej lekcji może zamiast pytania w formie pisemnej przygotować zestaw 2-3 pytań z ostatnich lekcji aby wybrany uczeń lub uczniowie odpowiedzieli na nie (oszczędność kilkunastu minut lekcji). Co w sytuacji gdy uczeń odmówi, nie podpisze się na kartce lub w ogóle nie podejdzie do odpowiedzi ustnej lub w formie o której pisałem.

Uczen ma prawo byc przygotowany do zajec, a jak nie jest to odpowiednio do jego wiedzy wystawia sie ocene.

Sprecyzuj proszę swoje pytanie. Czy chodzi o to, że nauczyciel przekazuje kartkę z pytaniami jednemu lub kilku ( wybranym przez siebie) uczniom? Co w tym czasie robi pozostała część klasy? Czy wybór uczniów przez nauczyciela jest przypadkowy, czy może są to osoby chętne do odpowiedzi lub może ci sami uczniowie wybierani przez nauczyciena na każdej lekcji?

kalejdoskop napisał:
Czy chodzi o to, że nauczyciel przekazuje kartkę z pytaniami jednemu lub kilku ( wybranym przez siebie) uczniom? Co w tym czasie robi pozostała część klasy? Czy wybór uczniów przez nauczyciela jest przypadkowy, czy może są to osoby chętne do odpowiedzi lub może ci sami uczniowie wybierani przez nauczyciena na każdej lekcji?
Analogicznie poproszę:
sprecyzuj jakie ma to znaczenie?

Znaczenie jest takie, że może istotą problemu nie jest forma zadawania pytań przez nauczyciela, tylko ciągłe przepytywanie konkretnych, tych samych uczniów? To już narusza zasady sprawiedliwego i równego traktowania uczniów.

Powrót