Odmowa odszkodowania za zalanie siła wyższa

• Autor wątku Autor wątku Beatrycze67
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beatrycze67

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W grudniu po obfitych śniegach gdy przyszło ocieplenie zalało mi mieszkanie na ostatniej kondygnacji w bloku.
Zwróciłam się do *** o odszkodowanie z polisy wspólnoty mieszkaniowej
Dostałam 600zł Po remoncie, gdzie okazało się że tynk z całej ściany musiał być robiony na nowo, dostarczyłam kosztorys powykonawczy aby otrzymać wyrównanie.
Dostałam odmowę odszkodowanie i roszczenie o zwrot 600zł i tu uwaga gwóźdź programu :
nie ma winy wspólnoty - do zalania doszło w wyniku specyficznych warunków pogodowych - a zdarzenie było następstwem siły wyższej

pomocy
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Chcę napisać odwołanie ponieważ gdy zgłosiłam zalanie do zarządcy wspólnoty po 2 tygodniach już w styczniu (czyli zimą) nastąpiły prace dekarskie wymiany obróbek blacharskich.\Ponieważ poniosłam poważne koszty remontu po zalaniu nie chce napisać byle jak, żeby ubezpieczyciel nie odmówił powtórnie wypłaty odszkodowania. Czytając 30 stron OWU można mieć mnóstwo wątpliwości.

Beatrycze67 napisał:
nie chce napisać byle jak, żeby ubezpieczyciel nie odmówił powtórnie wypłaty odszkodowania
Jeżeli ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania w żądanej wysokości ma Pani prawo do reklamacji. Nieuwzględniona reklamacja otwiera możliwość skorzystania z pomocy prawnej Rzecznika Finansowego, który może na Pani rzecz skierować do ubezpieczyciela stanowisko w sprawie.

Powrót