Odmowa potwierdzenia niemieckiego obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ratampam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ratampam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Pisze do Państwa z pomocą kuzyna ( z jego konta ) :)
Poszukuje pomocy w kwestii związanej z obywatelstwem.
Przejrzałam wiele tematów, aczkolwiek chciałabym rozwiać wszystkie wątpliwości.
Jakiś czas temu złożyłam wniosek o potwierdzenie mojego Niem. Pochodzenia do Koloni, skąd dostałam decyzje odmowna.
Mój Dziadek urodził się w 1907 roku, był synem Niemca i Polki mieszkających na Górnym Śląsku.
Dziadek został w 1944 powołany do Wermachtu, oraz wpisany na „listę ludowa - volkshliste ? Nr 3.
W okresie od 05.1945 do 02.1946 przebywał w niewoli - z informacji uzyskanych przez urzędnika zajmującego się moim wnioskiem dziadek w dokumentach z obozu jenieckiego był określany jako Polak oraz „gdyby był obywatelem niemieckim przebywał by w niewoli więcej niż 9 miesięcy.

Do wniosku nie dołączyłam żadnych „konkretnych” dokumentów, ze względu na ich brak.
Załącznikiem były jedynie akty urodzenia, zgonów itp oraz 3 sygnatury spraw z mojej rodziny ( brat siostra oraz kuzynka ) którzy na podstawie tego pochodzenia w latach 90-tych otrzymali obywatelstwo Niemieckie.
Podczas rozmowy z urzędnikiem w toku prowadzenia sprawy stwierdził, ze najlepiej gdybym dostarczyła dokumenty które potwierdza posiadane obywatelstwo przez mojego dziadka, lub udowadniające związek z narodem Niemieckim - ponoć wystarczy nawet świadectwo szkoły.
Niestety tych dokumentów nie posiadam, dziadek zmarł kilka dobrych lat temu i wszystko przepadło.

Czy w tej sytuacji jest warto starać się o potwierdzenie tego obywatelstwa, a jeżeli tak to czy mogę znaleźć jakaś instytucje w której uzyskam jakiekolwiek dokumenty ? W odpowiedzi dostałam również, ze we wniosku mojego brata były zawarte obszerne dowody dotyczące linii, czy istnieje szansa na wgląd do tych dokumentów ?

Proszę serdecznie o pomoc.

Pozdrawiam

Nie jestem specjalistą więc nie mogę Ci pomóc. Sam złożyłem wniosek 1,5 roku temu i jeszcze nie mam żadnej odpowiedzi , a pomału powinna być . Czy mogłabyś odtworzyć ,kiedy składałaś wniosek i kiedy przyszła odpowiedź

Powrót