Odmowa Pracy

• Autor wątku Autor wątku buda1611
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buda1611

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam dzisiaj dostałem decyzje o utracie statusu osoby bezrobotnej,ponieważ odmówiłem bez uzasadnienia przyczyny przyjęcia pracy.
Urząd pracy skierowałe mnie do pracy oddalonej od mojej miejscowosci ok.25 km(nie mam prawajazdy) i (mieszkam na wiosce) do pracy miałbym na 7 rano a wracałbym o 15 , aby dojechac do miejsca pracy musiałbym dojechac najpierw do miasta(pierwszy autobus mam o 6:30) później czekanie na drugi autobus ok.30min na koniec czekało by na mnie jeszcze jakies 3km marszu do miejsca pracy i z powrotem to samo tylko w drugą strone, ostatni atubus z miasta do mojej miejscowosci mam o 16:20 to pewnie bym na niego jeszcze zdążył.
Czy jest to uzasadniona przyczyna? Czy urząd morze wysłać mnie do takiej pracy?

buda1611 napisał:
Witam dzisiaj dostałem decyzje o utracie statusu osoby bezrobotnej,ponieważ odmówiłem bez uzasadnienia przyczyny przyjęcia pracy.

Zgodnie z art. 33 ust. 3 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy pozbawić statusu bezrobotnego można bezrobotnego, KTÓRY:

3) odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej
pracy
lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom
lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności
do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie; pozbawienie
statusu bezrobotnego następuje od dnia odmowy na okres:
a) 120 dni w przypadku pierwszej odmowy,
b) 180 dni w przypadku drugiej odmowy,
c) 270 dni w przypadku trzeciej i każdej kolejnej odmowy;

Wygląda więc na to, że przyczyna pozbawienia Cię statusu bezrobotnego jest uzasadniona, skoro sam nie uzasadniłeś przyczyny nie podjęcia zaproponowanej pracy.

brak dojazdu do pracy ??? ja moge dojechac ,ale dopiero na 9:00 rano jak mojemu szefowi by sie spodobało to mi pasuje taka praca mam takie pytanie "Czy taka przyczyna jak (brak dojazdu do pracy) jest brana pod uwagę?

Ostatnia edycja:
byłem nie było z kim rozmawiac szef 100 km od miejsca pracy kadrowa tez nie wiadomo gdzie (tak mi powiedziano) siedzi sobie sekretarka ktora nic nie wie zadnych papierow mi nie moze podbic (chodzi mi o papiery z urzedu) pozniej jak zadzwonili do mnie to powiedziałem ze ich oferta mnie juz nie interesuje i na tym sie skonczyło po kilku dniach pani z urzedu mowi mi ze nie podałem uzasanionej przyczyny zatrudnienia (mysle sobie zajebiś... urząd mnie wyrejestrował bezrobocie spadło ja dalej nie mam pracy ubezpieczenia tez nie mam tylko dalej łapac jakies roboty za marne grosze...)

Ostatnia edycja:
Fragment art. 2 Ustawy, o której wspomniałem wyżej brzmi:

16) odpowiedniej pracy – oznacza to zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wy-nagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy;

Czyli kwestia dojazdu do pracy jednak jest brana pod uwagę. Pytanie, czy jest Ci to w stanie w jakikolwiek sposób pomóc, skoro nie złożyłeś żadnego uzasadnienia do Urzędu Pracy.

Ostatnia edycja:
buda1611 napisał:
powiedziałem ze ich oferta mnie juz nie interesuje i na tym sie skonczyło
Przyczyna odmowy podjęcia pracy nie została podana. Tracisz więc status bezrobotnego.

Powrót