odmowa prawa do wypłaty zasiłku chorobowego

• Autor wątku Autor wątku europa1411
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

europa1411

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie
prowadzę działalność gospodarczą, niestety zachorowałam, aby zapłacić składkę ubezpieczenia chorobowego,za okres w którym byłam chora ( prowadzę działalność 5lat, pierwsze moje zwolnienie lekarskie...ech ) ja oraz moja księgowa dzwoniłyśmy do zus, aby upewnić się co do jej wysokości, własnie otrzymałam pismo, w którym inspektorat stwierdza, że występuje rozbieżność pomiędzy kwotą opłaconych składek a kwotą rozliczonej składki na deklaracji za wrzesień 2009 i dlatego odmawia mi prawa do wypłaty zasiłku chorobowego. jestem laikiem, proszę o pomoc/udzielenie informacji, czy mogę się jakoś odwoływać od tej niesprawiedliwej dla mnie decyzji, czy raczej sprawa jest z góry skazana na niepowodzenie :(
pozdrawiam
ewa

proszę po prostu zadzwonić, a najlepiej udać się do placówki ZUS i dowiedzieć się co to za rozbieżność. Podejrzewam, że po prostu wpłacono mniej niż wykazano na deklaracji rozliczeniowej. Ale, żeby dokładnie się dowiedzieć o co chodzi proszę się udać do ZUS. Jeśli za mało Pani zapłaciła to wystarczy dopłacić, zwrócić się z wnioskiem o przywrócenie terminu płatności za ten miesiąc. Jeśli ZUS przychyli się do wniosku o przywrócenie terminu to nic nie stanie na przeszkodzie, aby ZUS wypłacił zasiłek.

Powrót