M
Mapafa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Szkoła podstawowa odmówiła przyjęcia mojego dziecka do pierwszej klasy - z powodu braku podpisu drugiego rodzica. Moja córka poszła rok wcześniej do zerówki -jako 5 latka - ma gotowość szkolną. Po odmowie przyjęcia jej do szkoły podstawowej, złożyłam wniosek do kolejnej "zerówki" - ta też odmówiła przyjęcia. Złożyłam pismo do Kuratora Oświaty w Poznaniu - w odpowiedzi napisano mi, że obowiązek szkolny jest od 7 roku życia, a zerówki nie musi powtarzać bo ma już gotowość szkolną. Absurdalne, pracuję na pełen etat, nie mam alimentów na dziecko, nie mogę zwolnić się z pracy by zostać w dzieckiem w domu, nie mogę 6 latki zostawić bez opieki na czas mojej pracy. Czy kurator oświaty miał prawo tak odpisać jeśli sprawa rozwodowa jest cały czas w toku a konflikt między rodzicami jest tak zaostrzony że wiem, że ojciec nie podpisze wniosku o przyjęcie dziecka bo jest bardzo złośliwy. Proszę o poradę co można zrobic w tej sprawie. Oczywiście zapisałam dziecko do prywatnego przedszkola, ale dlaczego nie mogę skorzystać z bezpłatnej edukacji?