odmowa przyjęcia oferty pracy z UP

• Autor wątku Autor wątku slaw144
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slaw144

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kiedy można odmówić przyjęcia oferty pracy będąc zarejestrowany w urzędzie
pracy bez prawa do zasiłku ?

Zawsze... ale odmowa bez uzasadnionej przyczyny powoduje utratę statusu bezrobotnego na okres od 120 do 270 dni.

Witam.
A czy wystarczającym uzasadnieniem do odmowy jest brak dyspozycyjności czy mimo tego UP może taką osobę wyrejestrować?

Lukasowa napisał:
Witam.
A czy wystarczającym uzasadnieniem do odmowy jest brak dyspozycyjności czy mimo tego UP może taką osobę wyrejestrować?

Nawet powinien. Osoba bezrobotna to osoba zdolna i gotowa podjąć zatrudnienie. Brak dyspozycyjności kłóci się z samą definicją bezrobotnego i absolutnie nie może zostać uwzględniony w przypadku odmowy przyjęcia propozycji pracy.

No tak. Brzmi logicznie. Mało precyzyjnie sformułowałam pytanie. Podam więcej szczegułów : chodzi o samotna matkę, która nie może pracować np na drugą zmianę lub do późnych godzin wieczornych ponieważ nie ma z kim zostawić dziecka gdyby była to praca tylko na pierwszą zmianę i bez weekendów to dziewczyna moze pracować i nawet bardzo chce.

Rozpatrując sprawę UP musi odnieść się do definicji odpowiedniej pracy - oznacza to zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.
Oznacza to, że każda decyzja dot. wyrejestrowania z uwagi na odmowę przyjęcia propozycji pracy powinna być poparta weryfikacją sytuacji bezrobotnego w odniesieniu do warunków pracy określonych w ofercie.
Piszesz, nie jest to zupełny brak gotowości do pracy. Problem leży w godzinach pracy, tak? Racjonalnie działający UP powinien w tym konkretnym przypadku tzn. samotnej matce przedstawić inną ofertę w dogodniejszych warunkach w celu zbadania jej faktycznej gotowości do podjęcia pracy. Dopiero wtedy należałoby podjąć decyzję o zachowaniu lub utracie statusu osoby bezrobotnej.
Aczkolwiek decyzja zależy od Starosty/UP.

Ostatnia edycja:
Lukasowa napisał:
Witam.

bezrobotny z brakiem dyspozycyjności- to jakiś żart?

Kosssz napisał:
Rozpatrując sprawę UP musi odnieść się do definicji odpowiedniej pracy - oznacza to zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.
Oznacza to, że każda decyzja dot. wyrejestrowania z uwagi na odmowę przyjęcia propozycji pracy powinna być poparta weryfikacją sytuacji bezrobotnego w odniesieniu do warunków pracy określonych w ofercie.
Piszesz, nie jest to zupełny brak gotowości do pracy. Problem leży w godzinach pracy, tak? Racjonalnie działający UP powinien w tym konkretnym przypadku tzn. samotnej matce przedstawić inną ofertę w dogodniejszych warunkach w celu zbadania jej faktycznej gotowości do podjęcia pracy. Dopiero wtedy należałoby podjąć decyzję o zachowaniu lub utracie statusu osoby bezrobotnej.
Aczkolwiek decyzja zależy od Starosty/UP.

Dziękuję za odpowiedź. Napiszę jak to się skończyło czy inną ofertą pracy czy wyrejestrowaniem.

spamergt napisał:
bezrobotny z brakiem dyspozycyjności- to jakiś żart?

Nie nie żart. Wyżej wyjaśniłam o co konkretnie chodzi. Dziekuję za zainteresowanie.

witam ja tez mam problem ,jestem zarejestrowana w pup i pobieram zasiłek ,właśnie dostałam pismo ,że jest dla mnie oferta pracy,i mam niebawem się wstawić.Normalnie to bardzo cieszyłabym się z takiej wiadomości ,ale w chwili obecnej sama wychowuję syna w wieku gimnazjalnym,który ma kłopoty zdrowotne i często wzywana jestem do szkoły bo np.syn wylądował w szpitalu ,dodam jeszcze że poza mną nie ma kto zając się moim dzieckiem.Ponadto wcześniej zostałam dyscyplinarnie zwolniona z pracy za kradzież(oczywiście nie czuję się winna więc sprawa nadal trwa natomiast świadectwo pracy "mówi za siebie").Czy w mojej sytuacji mogę odmówić podjęcia pracy,czy będzie to zasadne?

Nie będzie zasadne. Opieka nad dzieckiem, zwłaszcza w wieku gimnazjalnym, nie jest usprawiedliwieniem odrzucenia oferty biorąc pod uwagę, że sama dobrowolnie podczas rejestracji oświadczyłaś, iż jesteś zdolna i gotowa do podjęcia pracy.
Jeśli twoja sytuacja zawodowa uległa zmianie i nie możesz teraz podjąć pracy należy się wyrejestrować z UP.

ja mam takie pytanie. Dostałam zawiadomienie o stawieniu się w celu przedstawienia propozycji pracy. Praca to jest dla ratownika medycznego. Studia ratownictwa skończyłam w 2015 roku, od tamtego momentu nie pracowałam w zawodzie, doszłam do wniosku że te studia to był błąd. Rozpoczęłam za to inne studia zaocznie z logistyki i to w tej branży chciałabym pracować. Poza tym 2,5 roku braku styczności z ratownictwem spowodowało że już nic z tego nie pamiętam a jednak to praca odpowiedzialna. Czy mogę zrezygnować z tej pracy nie tracąc jednocześnie statusu bezrobotnego? Czy fakt, że samo dojeżdżanie autobusami (nie mam auta) zajęłaby mi jakieś 1,5 godziny w jedną stronę z dwiema przesiadkami to wystarczający powód do odmowy? Dodam też, że w służbie zdrowia wypadają 12godzinne dyżury, czasami też w weekendy, a ja w każdy weekend mam zajęcia na uczelni. Czy mogę podać te argumenty? I drugie pytanie, czy, jeżeli jednak do urzędu pracy to nie dostrze i wyślą mnie na rozmowę to pracodawca może mnie nie przyjąć?

Kosssz napisał:
.

analizując te wytyczne zastanawia mnie jak to się ma te 3godziny na dojazd do miejsca pracy i z powrotem do oferty urzędu gdzie pracodawca oferuję pracę świadczoną także ( w rzeczywistości tylko) poza granicami Polski i czas pobytu w delegacji wynosi cztery tygodnie !!!
kolejny aspekt takiej pracy- brak możliwości spełniania wymogów prawa administracyjnego związanego z przychodzącą korespondencją

do czego zmierzam - czy bezrobotny może bez konsekwencji odmówić podjęcia takiej pracy?

Powrót