Odmowa przyjęcia pracy (skierowanie z UP) na etapie wstępnych badań lekarskich

• Autor wątku Autor wątku lukasz298
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz298

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry, od początku marca jestem osobą bezrobotną zarejestrowaną w Urzędzie Pracy. Dostałem skierowanie do pracodawcy, wstępnie zaakceptowałem pracę u niego, wypisał mi skierowanie na badanie lekarskie. Tego samego dnia (29.03.2019) odebrałem z apteki i zacząłem stosować nowy lek na depresję stwierdzoną u mnie na początku marca. Ten lek (i/lub poprzedni zażywany kilka tygodni) powoduje skutki uboczne, takie jak senność, pogorszenie reakcji itp. U mnie te objawy nasiliły się dopiero po otrzymaniu skierowania na badanie od pracodawcy.
Ze względu na stanowisko (elektromonter - m.in. obsługa maszyn) nie chcę teraz (i nie powinienem) pracować w tej firmie przez pogorszenie zdrowia.
Chciałem bez badania utracić status bezrobotnego, ale dzisiaj pani w Urzędzie Pracy powiedziała mi, że muszę mieć zaświadczenie od lekarza, że nie mogę podjąć tej pracy i nie ma możliwości wyrejestrowania.
Poszedłem więc do lekarza medycyny pracy, który skierował mnie dalej do neurologa, ale nie uda mi się dostać do niego w terminie wyznaczonym przez UP, jak i umówionym z lekarzem medycyny pracy (obydwa to najbliższy piątek) i poniosę kolejne koszty (nie chcę obciążać pracodawcy, który i tak nie będzie miał ze mnie żadnego pożytku) + dojazd.

Co w takim przypadku będzie szybką i najtańszą drogą do utraty statusu bezrobotnego i pożegnania się z UP?
Czy mogę "anulować" lub jakoś zakończyć moje badanie lekarskie u lekarza medycyny pracy bez orzeczenia neurologa?

Uzyskałem w terminie orzeczenie u innego neurologa i zaświadczenie od lekarza o niezdolności do pracy. Temat można usunąć.

Powrót