Odmowa przyjęcia pracy

• Autor wątku Autor wątku lena_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena_89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Otrzymałam ofertę pracy z UP, jednak miejsce pracy jest oddalone od mojego miejsca zamieszkania o ponad 15 km, nie mam samochodu i musiałabym dojeżdżać trzema autobusami pks (który jeździ raz na 1,5h), a później dwoma autobusami miejskimi. Sytuacja wyglądałaby tak że wychodziłabym z domu o godz 6.15, pracowałabym od 8-16, a pks powrotny miałabym o 18.30, o 19 byłabym w domu. Mam 14 mies dziecko i jest to dość ciężkie do zorganizowania. Czy w takiej sytuacji mam jakiekolwiek szanse na odmowę podjęcia pracy bez konsekwencji w postaci skreślenia z listy bezrobotnych ?

Pozdrawiam

Jeśli przedstawiona Ci oferta pracy spełnia definicję "odpowiedniej pracy", to szanse są niewielkie.

Odpowiednia praca to zatrudnienie lub inna praca zarobkowa, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy.

Otrzymanie oferty nie jest jednoznaczne z przyjęciem do pracy. Jest to skierowanie na rozmowę do pracodawcy, więc jeśli bezrobotny rezygnuje od razu, bez odbycia nawet wstępnej rozmowy z pracodawcą, to szanse na uwzględnienie takiej odmowy są praktycznie zerowe.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. W poniedziałek idę na rozmowę z pracodawcą i mam nadzieję, że wyjaśni się coś.

Pozdrawiam

Powrót