Odmowa przyjęcia reklamacji po 15 dniach

• Autor wątku Autor wątku kasia613
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia613

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry,
bardzo proszę o pomoc w poniższej sprawie.
10 lipca złożyłam w sklepie Martes reklamację obuwia sportowego. Oczywiście dostałam kwit, na którym jest informacja, że reklamacja ma zostać rozpatrzona do dnia 24.07 bądź zwrot gotówki.
Specjalnie do dnia wczorajszego nie upominałam się o odpowiedź - wiadomo, dzień długi, więc teoretycznie mają czas do północy. Odpowiedź miałam dostać smsem.
W dniu dzisiejszym, czyli w 15 dniu od złożenia reklamacji, dostałam odpowiedź na reklamację, która jest oczywiście odmową. Zadzwoniłam do sklepu i powiedziałam, że miałam dostać odpowiedź do wczoraj, a miła pani prosiła żebym przyszła i złożyła ponownie reklamację.
Powiedziałam, że mieli dać znać do wczoraj, a zgodnie z przepisami, skoro znać nie dali to znaczy, że uznali moją reklamację. Pani kazała przyjść na miejsce w celu wyjaśnienia sytuacji.
Domyślam się, że sytuacja była tego typu, że centrala pewnie odpowiedź dała do wczoraj, ale sklep zawalił sprawę i dał znać dopiero dzisiaj. Nie zmienia to jednak faktu, że nie wyrobili się w 14 dniach.
Jak mogę się bronić z tej sytuacji? Oczywiście żadnych papierów nie podpiszę i obuwia też nie odbiorę, nie mówiąc już o pisaniu ponownej reklamacji.
Są na to jakieś dokładne paragrafy?
Znalazłam opinie na ten temat, ale nie mogę doszukać się dokładnych paragrafów, które o tym mówią.

Jaka to była reklamacja, z tytułu gwarancji czy rękojmi ? Czego żądałaś w reklamacji ? Tylko zwrotu pieniędzy czy np. naprawy lub wymiany na nowy.

Podstawa prawna reklamacji: gwarancja jakości
Żądanie klienta: zwrot gotówki (tak mi doradził pan, który przyjmował reklamację. Mi było wszystko jedno - chcę mieć po prostu niewadliwe buty :) ) Chyba miałam tylko jedną opcję do wyboru.
Pod spodem mam adnotację: "Zgłoszenie reklamacyjne przyjęto i poinformowano klienta, że jego reklamacja zostanie rozpatrzona w terminie 14 dni, to jest do dnia 24.07"

Nieznajomość prawa szkodzi.

W takim razie wiążą Was warunki gwarancji, wymieniona przez Ciebie adnotacja nie wskazuje, iż po przekroczeniu terminu 14 dniowego serwis zobowiązany jest do uznania roszczenia kupującego (zwrotu gotówki).

u mnie z prawem w takich kwestiach kiepsko - pierwszy raz w życiu składam reklamację...

Czy to o czym piszesz dotyczy tylko zwrotu gotówki czy nieuznania reklamacji?
Mi na pieniądzach nie zależy - chcę mieć po prostu sprawne buty. Mogą mi je naprawić, wymienić, cokolwiek :)

Czy w tym wypadku nie obowiązuje termin 14 dni na rozpatrzenie reklamacji i bez odpowiedzi uznania ją za zasadną?

kasia613 napisał:
Czy w tym wypadku nie obowiązuje termin 14 dni na rozpatrzenie reklamacji i bez odpowiedzi uznania ją za zasadną?

Co do zasady istnieje taki termin - sami zresztą to w protokole reklamacyjnym wpisali. Ale co do zasady nie ma konsekwencji prawnych przekroczenia tego terminu. Zalecam na przyszłość reklamowanie z tytułu rękojmi.

Powrót