odmowa przyjęcia towaru

• Autor wątku Autor wątku marcinkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, borykam sie z następującą sytuacją: dziś dostarczono mi do domu meble - okazało się że nie zgadza się kolor wybarwienia drewna z podpisaną umową - z tego względu odmówiłem przyjęcia towaru czyniac jednoczesnie adnotacje na dokumencie wz iz przyczyną odmowy jest niezgodnośc z umową, jutro chce złożyć żadanie doprowadzenia do stanu zgodnego z umową lub wymiany na nowy. Czy takie postępownaie jest właściwe? Czy w tej sytuacji - wybarwienia jednoznacznie odbiega od zamówienia - spzredawca ma prawo do obciążenia mnie kosztami depozytu?

[cytat="marcinkowski"] Czy w tej sytuacji - wybarwienia jednoznacznie odbiega od zamówienia - spzredawca ma prawo do obciążenia mnie kosztami depozytu?[/cytat]
Chodzi zapewne o koszty składowania. Nie widzę podstaw. Warunek: nie ma wątpliwości, że kolor jest niezgodny z zamówieniem.

Różnica jest oczywista, to dwa różna kolory a nie odcienie, czyli moje żądanie doprowadzania do stanu zgodnego z umowa lub wymiany na nowy jest zasadny w oparci o art 8 par 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedarzy konsumeckiej, jeżeli sprzedawca uzna moje żądanie lub w oparciu o domniemanie z art 8 par 3 (14 dniowe milcznie sprzedawcy uznaje sie za uznanie żądania) moje rosczenie będzie skuteczne to jaki jest okres w którym sprzedawca powinien usunąć wade?

Rozumiem że umowa została zawarta, a specyfikacja zamówienia jest jej częścią. Jeśli tak, to zgadza się - żądanie jest zasadne.

Terminu zaspokojenia roszczenia ustawa niestety nie określa. Proponuję wyznaczenie 30 dni.

Tak, w umowie jest zawarta specyfikacja, dziekuje za pomoc.

Powrót