Odmowa przyjęcia zwolnienia lekarskiego przez AOK

• Autor wątku Autor wątku natalia2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia2012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, mam problem z ubezpieczalnią w Niemczech AOK. Od 24 lipca 2012 jestem na zwolnieniu lekarskim. Miałem operację ręki (zespół cieśni nadgarstka). Do tej pory moja ręka nie wróciła do sprawności i otrzymuję nadal zwolnienie lekarskie od lekarza prowadzącego. Nie dawno miałem tzw. komisję lekarską z lekarzem z AOK. Lekarz ten stwierdził, iż jestem zdolny do podjęcia lekkiej pracy. (Badanie polegało na wywiadzie o moje samopoczucie, waga, wzrost, przysiady, mierzenie obwodu ręki, nie zostałem podłączony do aparatury MMG). Podczas mojej ostatniej wizyty w AOK nie chcieli przyjąć mojego zwolnienia lekarskiego; powiedzieli, że nie będą mi wypłacać chorobowego i że powinienem się zarejestrować w urzędzie pracy jako bezrobotny.

Moje pytanie:
Czy mieli prawo do wstrzymanie chorobowego skoro lekarz prowadzący nadal uważa, że powinienem być na zwolnieniu lekarskim? I jakie powinienem podjąć kroki w celu wyjaśnienia tej sytuacji?

Czy mieli prawo do wstrzymanie chorobowego skoro lekarz prowadzący nadal uważa, że powinienem być na zwolnieniu lekarskim?
Czy masz nadal ubezpieczenie a może zwolnił cię pracodawca????????

Podczas mojej ostatniej wizyty w AOK nie chcieli przyjąć mojego zwolnienia lekarskiego; powiedzieli, że nie będą mi wypłacać chorobowego i że powinienem się zarejestrować w urzędzie pracy jako bezrobotny.

dokładnie tak samo było z moja mama ,do tego jeszcze codziennie dzwonili i straszyli ze jeżeli się nie zwolni i nie przejdzie na zasiłek to przestana wypłacać chorobowe i tak tez wstrzymali z dnia na dzień .Pracodawca nie chciał jej zwolnic choć pracy innej dla niej nie miał, bo twierdził ze nie może na chorobowym. Musiała sie zwolnic sama , przerwać chorobowe i przejść na zasiłek ALGI ale nie miała 3 miesięcznej "Sperre" bo w takich przypadkach urząd pracy wypłaca od razu zasiłek .Teraz straciła nawet pieniądze z ubezpieczenia odrębnego prywatnego bo zwolniła sie sama a wypłacają na bezrobociu i chorobowym , miała na chorobowym dodatkowe pieniądze z tego a teraz nic .AOK musiało wypełnić taki wniosek z ubezpieczenia prywatnego i tam mieli podać wszystkie jej choroby w ostatnich dwóch latach ,wpisali jej zapalenie płuc w dniu kiedy miała operowana nogę, normalnie po złości chyba :)

powiedz im ze na chorobowym nie możesz się zarejestrować , urząd Pracy nie zarejestruje Cie jeżeli przebywasz na chorobowym bo jestes niezdolny do podjecia pracy .Radze jak najszybciej zmienić kasę chorych ,AOK to najgorsza kasa,sam lekarz Ci to powie :)

Ostatnia edycja:
Miałem umowę na czas określony do 26 września 2012 a od 24 lipca jestem na zwolnieniu lekarskim.

natalia 2012
Miałem umowę na czas określony do 26 września 2012
1.Jakie posiadasz obywatelstwo ???
2.Co z ubezpieczeniem czy sam kontynujesz dalej opłaty za AOK. ????

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
natalia 2012

1.Jakie posiadasz obywatelstwo ???
2.Co z ubezpieczeniem czy sam kontynujesz dalej opłaty za AOK. ????

1. obywatelstwo polskie
2. nie kontunuuje oplat z AOK, nigdy nie mialem oplat w AOK, pracowalem na pelen etat w Niemczech, do 6 tyg. placil pracodawca, pozniej AOK i do tej pory

Miałem umowę na czas określony do 26 września 2012 a od 24 lipca jestem na zwolnieniu lekarskim.

2. nie kontunuuje oplat z AOK, nigdy nie mialem oplat w AOK, pracowalem na pelen etat w Niemczech, do 6 tyg. placil pracodawca, pozniej AOK i do tej pory

Umowa o pracę do 26 września 2012-brak ubezpieczenia od 26 wrzesień 2012 ponieważ nie opłacasz na jakiej zasadzie obecnie posiadasz ubezpieczenie i co dalej ????

mowa o pracę do 26 września 2012-brak ubezpieczenia od 26 wrzesień 2012 ponieważ nie opłacasz na jakiej zasadzie obecnie posiadasz ubezpieczenie i co dalej ????

Beitragsbefreiung bei Krankengeldbezug

Powrót