Odmowa przyjęcia zwrotu - zakup Allegro, towar z wadami

• Autor wątku Autor wątku grunge1203
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grunge1203

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Na początku chciałbym się przywitać ze Wszystkimi oraz podziękować za to, że zainteresowaliście się tematem.

Mam następujący problem.

Kupiłem w dniu 19.09.2016 od Uzytkownika na Allegro urządzenie (drona, quadrocopter)
Po otwarciu paczki zauważyłem pierwszą wadę - urwany kabelek od modułu GPS.
Napisałem sprzedającemu, że jest taka sytuacja, ale nie chcąc robić większego zamieszania napisałem mu, że jestem w stanie sobie z tym poradzić i dolutować ten kabelek
W odpowiedzi, otrzymałem " Oki, życzę udanego lotu"

Wyjechałem na 6 dni na urlop, o czym poinformowałem sprzedającego.

Problem GPS usunięty, pojawił się kolejny, napisałem sprzedającemu że nie działa sterowanie dodatkowym urządzeniem pozwalającym na sterowanie kamerą drona z poziomu aparatury.
Wraz ze sprzedającym, próbowaliśmy rozwiązać problem zdalnie - wiadomości na OLX, emaile, telefonicznie, facebook.
Sprzedający dawał mi porady co robić, ja grzecznie robiłem to co mi napisano - problem został rozwiązany.

Nie dalej jak kolejne 2 dni później przyszedł czas na pierwszy lot!
Bateria naładowana, urządzenie sprawdzone wizualnie - OK
Podczas każdej próby startu, dron robił "fikołka"
Problem naturalnie zgłoszony sprzedającemu - zajęło to 2 tygodnie, aż problem został rozwiązany - tak jak poprzednio, zdalnie poprzez OLX, facebooka oraz telefonicznie.

Kolejna próba lotu - dron wzbił się na 30cm wylądowałem.
Z silnika poleciał dym -> problem zgłoszony do sprzedającego.
Poprosił mnie abym zamienił silniki miejscami i sprawdził czy silnik z innego ramienia działa, w efekcie spalił się drugi silnik - okazało się że spalony jest moduł zarządzający pracą silnika.
Sprawę zgłosiłem.

W końcu nerwy mi puściły, dron miałbyć sprawny, gotowy do lotu a ja od miesiąca walczę o to żeby on poleciał choćby 5 minut.

Zadzwoniłem do sprzedającego, oznajmiłem mu że chcę odstąpić od umowy.
Powołałem się na przepisy z rękojmi od wad.

Zaproponowałem nawet ugodę w postaci pomniejszenia kosztów naprawy o dwa spalone silniki.

W odpowiedzi uzyskałem, że zwrotu nie przyjmie, gdyż była już moja ingerencja w urządzenie (robiłem to o co prosił mnie sprzedający aby usunąć wady, chciałem sprawę załatwić najlepiej dla nas obojga, nie zwracając go od razu, gdyż myślałem że to jakieś błahostki do rozwiązania w moment) oraz uzasadniał to również faktem, że minęło 14 dni od momentu zakupu. (Zdaje mi się, że to dotyczy zakupów od firm a nie od osób prywatnych)

Ja natomiast doczytałem, że mam 30 dni na zgłoszenie wad oraz odstąpienie od umowy jeżeli urządzenie posiada istotne wady ( tak, posiada - dron nie lata) na podstawie art 560, 563, 565, 566, 567KC.

Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Czy otwierać już spór na Allegro?
Wysłać pismo o odstąpieniu od umowy?

Dodam, że przedmiot na Allegro wystawił brat osoby z którą to ustalałem kupno - jeżeli miałoby to jakieś znaczenie.

Jako dowód posiadam wiadomości z OLX oraz portali społecznościowych na których ów sprzedawca instruował mnie co robić by wyeliminować problemy.

Dziękuję za poświęcony czas, miłego dnia! :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót