Odmowa przyjęcia zwrotu

• Autor wątku Autor wątku vahan13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vahan13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć. Zamówiłem buty w pewnym sklepie internetowym. Założyłem je dosłownie raz, lecz niestety okazały sie za małe. Po wysłaniu zwrotu, dostałem informacje ze buty maja slady użytkowania (zabrudzoną podeszwę). Sklep nie chce przyjąć zwrotu i chcą odesłać je do mnie z powrotem. Czy maja racje? Jak mam inaczej przymierzyć buty, zwlaszcza ze na początku wydawały sie ok, a dopiero po przejściu jakiegoś dystansu zaczęły sprawiać dyskomfort.

Jeśli przysługuje Ci prawo zwrotu (a mówić poprawnie prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny) to sklep NIE MA PRAWA kwestionować jego zastosowania. Sklep może jedynie żądać naprawienia szkody z powodów opisanych w art. 34 ust. 4 Ustawy o prawach konsumenta.

Co zrobic w takiej sytuacji? Upierają sie ze buty byly używane. Czy zabrudzenie może byc podstawą do naprawienia szkody o której pisales?

Powiadom Rzecznika Praw Konsumenta o sytuacji.

Sklep idzie ci na rękę i oddaje ci produkt. Może ci pomniejszyć wartość do 1zł ponieważ może zastosować bardzo drogą chemię do usunięcia uszkodzeń, lub wystawić produkt na aukcji i rynek zweryfikuje jego wartość. Zatem lepiej mieć buty niż dosłownie kilka zł. A zwrot musi ci przyjąć bo taki ma obowiązek, ale zwrócić całości kwoty już nie musi.

Dodam, że aby uzyskać pełen zwrot pieniędzy trzeba zwrócić produkt w stanie niezmienionym. Jeżeli używasz produktu to doprowadź go do stanu w jakim otrzymałeś.
Dodam jeszcze od siebie jedno. Dlaczego uważasz, że sklep ma ponieść koszty twojego zakupu, ale ty już nie? Tam też pracują ludzie i w takich sytuacjach tracą swoje środki.

Dodam, że aby uzyskać pełen zwrot pieniędzy trzeba zwrócić produkt w stanie niezmienionym. Jeżeli używasz produktu to doprowadź go do stanu w jakim otrzymałeś.
Nieprawda. Przeczytaj w/w art. zanim napiszesz takie bzdury. Pominę fakt, że sprzedawca powinien potrafić udowodnić korzystanie ponad konieczne do sprawdzenia właściwości. Samo stwierdzenie, że "buty miały brudną podeszwę" to nie dowód.

Ostatnia edycja:
Powrót