Odmowa przyznania adwokata z urzędu

• Autor wątku Autor wątku bodek73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodek73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam takie pytanie - kiedy sąd może odmówić pzyznania adwokata z urzędu? Wysłałem do sądu wniosek o przyznanie adwokata dołączając do niego zaświadczenia o wysokości dochodów (ok. 1100 zł. na pięcioosobową rodzinę ) i wydawało mi się że chyba mnie nie stać na adwokata z wyboru, a tu psikus: sąd odmówił przyznania adwokata :!: :!: :!: Czyli za dużo zarabiam :?: :!: To kto w takim razie może dostać adwokata z urzędu? Tylko bezrobotny :?: :!:

Obrona z urzędu przysługuje, gdy oskarzony w sposób należyty wykaże, że nie jest w stanie ponieść
kosztów obrony bez uszczerbku dla niezbędnego utrzymania siebie i rodziny.
Widać w Pana przypadku Sąd uznał że tak nie jest.

Jak widać po wysokości moich zarobkow, każda kwota powoduje "uszczerbek dla niezbędnego utrzymania siebie i rodziny". Dlatego nie rozumiem, czym kierują się sądy podejmując decyzje i co to znaczy, że "oskarzony w sposób należyty wykaże, że nie jest w stanie ponieść
kosztów obrony bez uszczerbku dla niezbędnego utrzymania siebie i rodziny". Starając się np. o zasiłek rodzinny muszę wykazać, że moja rodzina osiąga określony dochód na osobę i wiem, czy taki zasiłek mi się należy, czy też nie. W przypadku adwokata z urzędu sąd może mi odmówić przyznania GO, bo ma takie widzimisię, a do tego nie ma obowiązku tego argumentować. Po prostu odmawia i tyle :!: :!: :!: A do tego sam sobie swoją decyzję uprawomacnia :!: :!: :!:

Ja bym próbowała jeszcze raz napisać o adwokata. Do tego pisma dołączyć nie tylko zaświadczenia o zarobkach ale również kopie rachunków np: za energię gaz wodę itp i opisać w jakiej sytuacji jest rodzina
A adwokat jest panu potrzebny do sprawy karnej? Bo nie zawsze sąd ma obowiązek przyznać adwokata i można się samemu bronić

W razie czego ma Pan dobrą podstawę do apelacji.

[cytat="spamer":3mgej8f8]W razie czego ma Pan dobrą podstawę do apelacji.[/cytat:3mgej8f8] Tylko,że sądem I instancji w moim przypadku jest sąd OKRĘGOWY a:"jeśli wyrok wydał Sąd Okręgowy, apelację sporządza i podpisuje ADWOKAT". Czyli jeśli będę chciał złożyć apelację to i tak jestem skazany na adwokata, czyli muszę go sobie najpierw sam wynająć. Ado rozprawy zostały dwa dni (26.03)... Dodam, że decyzję sądu o odmowie przyznania adwokata z urzędu otrzymałem 19.03 czyli 7 dni (kalendarzowych, nie roboczych!!!) przed rozprawą...

Dziwnie Sąd się zachowuje , że mimo iż pierwsza instancja odbywa się w okręgówce i mimo to nie przyznaje obrony .
Można ponowić wniosek na 1 rozprawie przedstawiając rachunki i zaświadczenie o zarobkach , aby wykazać , że faktycznie po opłacie nic nie zostaje . Wszystko oczywiście na piśmie.
Można też wnieść o obrońcę do samego napisania apelacji .

A z jakiego art. jest Pan oskarżony , może przysługuje Panu obrona obligatoryjnie?

Zrób tak jak pisze spamer. Nie tylko zaświadczenie jest ważne ale dołączone do niego rachunki i dobrze by było gdybyś napisał oświadczenie w jakiej sytuacji majątkowej znajduje się Twoja rodzina i np. że nie możesz liczyć na czyjąś pomoc itp

Proszę o pomoc

Witam serdecznie, mam problem otóż Sąd odmówił mi przyznania obrońcy z urzędu stwierdzając iż mam za duże dochody co jest bzdurą oraz że mam gospodarstwo rolne, wyraźnie pisałem że mam kawałek ziemi ale go nie uprawiam i nie czerpię z tego tytułu żadnych dochodów.

Co mam zrobić

Powrót