Odmowa przyznania zasiłku dla bezrobotnych- odwołanie czy nowy wniosek

• Autor wątku Autor wątku orsay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

orsay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
może ktoś będzie zorientowany co do drogi postępowania:

otrzymałam odmowę przyznania zasiłku dla bezrobotnych, ponieważ udokumentowałam 364! z wymaganych 365 dni podlegania pod konieczne ubezpieczenia. Natomiast byłam ubezpieczona jeszcze przez miesiąc, więc mam ten 1 dzień- dokumentu nie przedstawiłam, ponieważ ZUS wystawił błędne zaświadczenie, a ja nie doliczyłam i byłam pewna, że nie jest potrzebne.

Po odmowie prawidłowe zaświadczenie zdobyłam i teraz pytanie czy mam składać odwołanie od decyzji Urzędu Pracy (która na dzień wystawiania była jak najbardziej słuszna, gdyż brakowało dokumentu) czy złożyć po prostu nowy wniosek o przyznanie zasiłku z właściwym zaświadczeniem z ZUS-u???

Witaj,
czy to była umowa zlecenie i konieczny był rachunek do tej umowy? Jakiego konkretnie dokumentu brakowało?

a przepraszam, nie doczytałam. Zaświadczenie z ZUS ale jakie konkretnie?

Zaświadczenie o wysokości opłaconych składek społecznych 9chodziło oczywiście o właściwą podstawę).

ale o wysokości składek społecznych w czasie zatrdunienia, w czasie zwolnienia po ustaniu zatrudnienia?

W czasie zatrudnienia, ale nie o to chodzi. Dokument jak najbardziej uprawnia mnie do otrzymania zasiłku, tylko nie znam dalszej drogi postępowania, jak w temacie:)

ma to znaczenie, no ale jeśli uważa Pani, że ten dokument uprawnia Panią do przyznania prawa do zasiłku, nalezy jak najszybciej ten dokument donieść do PUP i wówczas zostanie wydana decyzja o przyznaniu prawa do zasiłku po dostarczeniu dokumentów i zasiłek powinien być przyznany z dniem dostarczenia dokumentów.

Skoro doręczono Ci już decyzję, gdzie odmówiono Ci zasiłku dla bezrobotnych, to należy złożyć odwołanie powołując się w uzasadnieniu na dodatkowy dokument świadczący o tych 365 dniach. Koniecznie załącz do odwołania zaświadczenie z ZUS-u (kserokopia).

Ostatnia edycja:
Witam.
Bardzo proszę o pomoc !
Mam pewien problem dzisiaj dowiedziałam sie ze utraciłam prawo do zasiłku dla bezrobotnych gdyż po pół roku zostało dostarczone Świadectwo Pracy. Moja sytuacja od poczatku wygladała tak ze zwolniono mnie w trakcie ciazy, sprawa trafiła do sądu trwa do dzis dnia. Zarejestrowałam sie w UP 17,12,2014* na poczatku lutego Pani ktora mnie rejestrowała powiedziała ze musze miec swiadectwo i ze musieli mi to wysłac mimo iz go nie mialam i ze do polowy marca musze je doniesc bo strace prawo do zasiłku zwolniono mnie 13,08,2014 wiec po rozmowie z paniami z mojej pracy okazało sie ze swiadectwo przez pomylke wyslaly mi na stary adres , stwierdono pomyłke i* od razu je wysłano na moj adres.Jak je dostałam zaniosłam do UP a tam Pokłuciłam sie z Pania co mnie rejestrowała gdyz nie ma sobie nic do zarzucenia* kiedy jej mowie ze to ona wprowadzila mnie w bład klamiac ze do polowy marca miałam zaniesc a nie lutego zwłaszcza ze w lutym jeszcze donosilam inne papiery i bylo wszytsko w porzadku.. Co mogę teraz zrobic? czy na prawde przepadnie mi zasiłek przez ta kobiete! Dodatkowo moj maz tez byl w lutym i był swiadkiem rozmowy kiedy mowila mi ze mam doniesc do połowy Marca . Nie wiem co kompletnie zrobic w takiej sytuacji!

Powrót