Odmowa rejestracji pojazdu

• Autor wątku Autor wątku exec89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

exec89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
xSV57tF

zakupiłem samochód. Na fakturze VAT widnieje moje imię i nazwisko jako kupującego. W wydziale komunikacji chciałem zarejestrować samochód na moją żonę. Miałem ze sobą upoważnienie żony do rejestracji samochodu ( oficjalne ze strony WK starostwa powiatowego) oraz umowę darowizny na wszelki wypadek ( ja jako darujący i żona jako odbiorca). Naczelnik WK odmówił rejestracji samochodu. Stwierdził, iż wymagany jest wypisany dokument dołączony w załączniku. Stwierdził ponadto, iż upoważnienie wypisane przez moją żonę do rejestracji samochodu przeze mnie nie wystarczy do tego abym tylko ja osobiście wypełnił ten dokument. Co więcej, oznajmił również, że nawet ten dokument wypisany i podpisany przez moją żonę nie wystarczy do rejestracji samochodu. Swoją decyzję uzasadnił, iż "życzy sobie" osobistego stawiennictwa mojej żony w WK.

Czy zaistniała sytuacja ma swoje uzasadnienie prawne? Jakie powinienem podjąć dalsze kroki, gdyż moja żona niestety nie może osobiście stawić się w urzędzie?

Jeżeli pojazd pochodzi z waszego wspólnego dorobku małżeńskiego i nie jesteście w rozdzielności majątkowej, to nawet jeśli żona nie jest wpisana na dokumencie własności, to wedle prawa jest współwłaścicielem pojazdu, wystarczyłoby żeby żona podpisała się na wniosku o rejestracje pojazdu, i udzieliła pisemnego pełnomocnictwa.

W takim wypadku, nie możecie sporządzać umowy między sobą, chyba że pojazd jest przekazany do majątku żony, to musielibyście tą informacje odnotować na dokumencie darowizny, i podpisać się obok.

Dla Was najlepszym rozwiązaniem byłoby uzupełnienie tego dokumentu:
"W związku z powyższym prosimy o zarejestrowanie pojazdu marki ........ o numerze rej. ....... numerze VIN ............. na imię i nazwisko (PESEL). "
i podpisania go przez Was.

Dobrze byłoby żebyście zmienili tekst tego oświadczenia i zamiast
"My niżej podpisani, uprzedzeni o odpowiedzialności karnej"
napisać:
"My niżej podpisani, świadomi o odpowiedzialności karnej"".

Jednoczenie żona, niech wypisze pełnomocnictwo, a w nim wypisać:
"do wszystkich czynności związanych z przerejestrowaniem na mnie pojazdu zgodnie z załączonym oświadczeniem o przekazaniu pojazdu przez męża"

Jeśli to co napisałem nie pomoże, proszę o złożenie kopii dokumentów, i poprosić o decyzje o odmowie rejestracji, wraz z podaną podstawą prawną.

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
Ok. (Za-)Rejestrowanie pojazdu ma cechy decyzji administracyjnej, potwierdza to orzecznictwo.
Dlaczego więc nie dostaję tej decyzji do ręki lub na adres? Czyżby to wynikało z faktu, że decyzja "pomyślna" dla strony nie wymaga uzasadnienia (a więc i doręczenia?)? Natomiast decyzja negatywna już wymaga i dostałbym pismo od urzędnika wraz z uzasadnieniem odmowy rejestracji?

100krotnik napisał:
Dlaczego więc nie dostaję tej decyzji do ręki lub na adres? /QUOTE]

Proponuje przejrzeć wnikliwie dokumenty otrzymane po zarejestrowaniu :)

Powrót