Odmowa Rękojmi *** - problem

• Autor wątku Autor wątku pytanie1231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytanie1231

Zbanowany
Odpowiedzi
6
Witam, moja sprawa w której proszę o pomoc ma się następująco.
W dn 17.05.2019 zakupiłem w sklepie rtv *** odkurzacz ***. Pech chciał że prawie przy końcu gwarancji producenta zaczelo szwankować ładowanie, jeśli już jakimś cudem się naładował to praktycznie po minucie się wyłączał. W dn 04.05.2021 oddałem odkurzacz do sklepu z tytułu gwarancji, odkurzacz został mi oddany 28.05.2021 z wymieniona częścią (elektroszczotka) która była sprawna i nie miała nic wspólnego ze zgłaszanym problemem. Dosłownie po 2h od odebrania towaru ze sklepu złożyłem ponowna reklamację tym razem z tytułu rękojmi (data 28.05.2021 a więc po terminie gwarancji)
Po 11 dniach sklep mnie poinformował że temat jest przedawniony i rękojmia jest nie uzasadniona ponieważ sprzęt jest sprawny, zwalili winę niby na filtr i poprzez to ładowarka nie działa ??????*♂️ oczywiście jedni z drugim nie ma nic wspólnego. I teraz moje pytanie.
1.Czy okres w którym nie używałem sprzętu oddając go na gwarancję za pierwszym razem powinien przedłużyć gwarancję producenta o ten czas, czyli o 24 dni?
2. Czy serwis podjął słuszną decyzję odrzucając moje roszczenia nie biorąc pod uwagę tego pierwszego okresu.
3. Jak najlepiej ugryźć sprawę dalej?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przepis prawny:
Art. 568 KC. Przedawnienie roszczeń z tytułu rękojmi
§ 1. Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi, jeżeli wada fizyczna zostanie stwierdzona przed upływem dwóch lat, a gdy chodzi o wady nieruchomości – przed upływem pięciu lat od dnia wydania rzeczy kupującemu. Jeżeli kupującym jest konsument a przedmiotem sprzedaży jest używana rzecz ruchoma, odpowiedzialność sprzedawcy może zostać ograniczona, nie mniej niż do roku od dnia wydania rzeczy kupującemu.
§ 2. Roszczenie o usunięcie wady lub wymianę rzeczy sprzedanej na wolną od wad przedawnia się z upływem roku, licząc od dnia stwierdzenia wady. Jeżeli kupującym jest konsument, bieg terminu przedawnienia nie może zakończyć się przed upływem terminów określonych w § 1 zdanie pierwsze.

Wyjaśnienia sklepu absolutnie niepoprawne. Wada zaistniała przed upływem 2 lat od zakupu. Udowodnisz to w bardzo prosty sposób- zgłaszałeś tą usterkę z tytułu gwarancji przed upływem dwóch lat (rozumiem, że masz treść zgłoszenia i jest tam opisana usterka). Na zgłoszenie roszczeń masz rok od zauważenia wady

Jak ugryźć sprawę? Osobiście polecam pomoc miejscowego rzecznika praw konsumentów. W zdecydowanej wiekszości przypadków jego pismo działa bardzo motywująco. W ostateczności pozostanie sąd.

Powrót