Odmowa skierowania do pracy

• Autor wątku Autor wątku Agaaa9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agaaa9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, od maja tego roku jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy. Otrzymałam skierowanie do pracy i po zastanowieniu się nad ofertą chciałabym ją odmówić. Czy mogę po prostu oddać skierowanie z powrotem do PUP bez udania się na rozmowę do pracodawcy? Dodam, że byłaby to moja pierwsza odmowa, nie mam prawda do zasiłku, a praca jako sprzedawca w hurtowni mi nie odpowiada, gdyż jest poniżej moich kwalifikacji. Posiadam wyższe wykształcenie i sama szukam ofert bardziej mi odpowiadających.

Czy w ogóle można w ten sposób postąpić czy też będzie to groziło wykreśleniem z listy bezrobotnych? Czy też lepiej udać się jednak na spotkanie z pracodawcą?

Proszę o odpowiedź :)

Obawiam się, że utraci Pani status osoby bezrobotnej. Radzę zatem udać się do pracodawcy. Nie jest powiedziane, że zostanie Pan przyjęty.

Rozumiem. Pytanie drugie. Jeśli w przyszłości zostanie mi zaproponowana praca w PUP, która mi nie odpowiada, to czy mogę nie wyrazić zgody na przyjęcie skierowana?

Obiło mi się o uszy, że trzykrotnie można odmówić oferty pracy w PUP, ale nie wiem czy to prawda.

Jeśli odmowa jest nieuzasadniona, to pierwsza odmowa skutkuje utratą statusu. Także nie ma tutaj zasady "do trzech razy sztuka".

Proszę także wziąć pod uwagę, że otrzymanie skierowania nie jest tożsame z podjęciem pracy. To pracodawca zdecyduje po rozmowach z kilkoma kandydatami kogo przyjmie. Równie dobrze może mu Pani nie pasować. Poza tym nie wiadomo jak długo będzie Pani czekać w rejestrze bezrobotnych (i korzystać przez ten czas z bezpłatnego ubezpieczenia) na wymarzoną ofertę

Powrót