Odmowa składania wyjaśnień a odmowa odpowiedzi na pytania.

• Autor wątku Autor wątku Lelus32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lelus32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry wszystkim,

Mam zagwozdkę dotyczącą prawa podejrzanego do odmowy składania wyjaśnień.
Czy podczas przesłuchania na policji mogę odmówić składania wyjaśnień, ale zgodzić się na odpowiadanie na pytania policjanta?
Czy jeśli odmówię składania wyjaśnień to automatycznie policjant nie będzie zadawał pytań?

Lelus32 napisał:
Czy podczas przesłuchania na policji mogę odmówić składania wyjaśnień, ale zgodzić się na odpowiadanie na pytania policjanta?
tak
Lelus32 napisał:
Czy jeśli odmówię składania wyjaśnień to automatycznie policjant nie będzie zadawał pytań?
nie

Lelus32 napisał:
Czy podczas przesłuchania na policji mogę odmówić składania wyjaśnień, ale zgodzić się na odpowiadanie na pytania policjanta? Czy jeśli odmówię składania wyjaśnień to automatycznie policjant nie będzie zadawał pytań?
Odmowa składania wyjaśnień kończy przesłuchanie, po złożeniu takiego oświadczenia policjant już nie powininen (formalnie nie może) Pana pytać odnośnie stanu faktycznego. Jest to więc równoznaczne z odmową odpowiedzi na pytania. Oświadczenie o odmowie może Pan złożyć w dowolnym momencie przesłuchania (np. po swobodnej wypowiedzi na początku przesłuchania albo jeszcze przed wypowiedzią). Może Pan złożyć pisemne oświadczenie gdzie zawrze Pan swoje stanowisko.

Powrót