odmowa sprzedawcy od odstąpienie od umowy kupna

• Autor wątku Autor wątku josephcom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

josephcom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam problem z wyegzekwowaniem od sprzedawcy swoich praw. Zakupiłem na allegro opcja kup teraz od przedsiębiorcy regenerowaną pompę wspomagania układu kierowniczego. Wysyłka dotarła bezpośrednio do warsztatu samochodowego gdzie została zamontowana. Okazało się że nie działa właściwie. Z rozmowy telefonicznej ze sprzedawcą dowiedziałem się że mam prawo jedynie do złożenia reklamacji. Tą pompę musiałbym odesłać i czekać na ich decyzję. Postanowiłem odstąpić od umowy termin 10 dni zachowany, wysłałem maila z pismem odstąpienia od umowy. Otrzymałem maila zwrotnego w którym sprzedający napisał że pompa nie może nosić śladów użycia. Pompę odesłałem do sprzedawcy w terminie. Założyłem spór na allegro tam mi również tak odpisał że nie zgadza się z odstąpieniem od umowy zawartej na odległość ponieważ pompa nosi ślady montażu i teraz nie będzie mógł jej sprzedać jako nową. Kupiłem od niego regenerowaną pompę, nie było innego sposobu aby ocenić jej sprawność jak właśnie zamontować ją w samochodzie. W regulaminie sklepu na allegro ma dużo klauzul niedozwolonych i co gorsza stosuje je. Do tej pory pieniędzy nie odzyskałem. Proszę o poradę jak szybko rozwiązać ten problem.

zgłoś się do rzecznika, żeby wystosował odpowiednie pismo.

Weź pod uwagę też to, że sprzedawca nie musi Ci zwracać pełnej kwoty, jesli przedmiot nosi ślady używania. Zapewne dostaniesz zwrot jak za przedmiot używany. Cenę weźmie z aukcji z takim przedmiotem w kategorii używane.

Powrót